“Η Λοΐζου δεν ασκούσε δημόσια εξουσία όταν υπόπεσε στο ατόπημα”

«Η Λοΐζου δεν ασκούσε δημόσια εξουσία»

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Γύρω από τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, τις συντάξεις χηρείας, αλλά και τον καταμερισμό ευθυνών για το κάζο με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου περιστράφηκαν οι ερωτήσεις που έθεσε το Politik στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη.

propoli

Αναλυτικώς οι ερωτήσεις κι απαντήσεις

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων; Κι όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, υπάρχει περίπτωση προστασίας τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, είναι ένα θέμα, το οποίο με πολύ μεγάλη προσοχή το επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και εφόσον καταλήξει, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, έχουμε πει ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

POLITIK: Έχει γίνει κάποια αυτοκριτική στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών; Με λίγα λόγια, έχουν αποδοθεί ευθύνες γιατί δεν ψάχτηκε καλύτερα, για παράδειγμα, το βιογραφικό της κυρίας Λοΐζου, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Λοΐζου είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι υπέπεσε πριν από μια δεκαετία σε ένα ατόπημα, για το οποίο έχει η ίδια μιλήσει, το οποίο η ίδια έχει παραδεχτεί στο δικαστήριο. Εγώ περιμένω την αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος, που για 40 χρόνια απομυζούσε τους πόρους της χώρας. Τέτοια αυτοκριτική δεν έχω δει από τη μεριά του πολιτικού συστήματος. Και μην ξεχνάτε ότι η κυρία Λοΐζου όταν υπέπεσε στο συγκεκριμένο λάθος, στο συγκεκριμένο ατόπημα, δεν ασκούσε δημόσια εξουσία. Αντιθέτως, διάφοροι άλλοι που έχουν καταδικαστεί και όπως σας είπα για πολύ μεγαλύτερης ηθικής και κοινωνικής απαξίας αδικήματα, ασκούσαν δημόσια εξουσία και μάλιστα τα αδικήματα αυτά τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης δημόσιας εξουσίας τους. Δεν πρόκειται, αυτή τη στιγμή, να μπω σε ονοματολογία. Αλλά, αν θέλετε, να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση παρακάτω, θα μπορούσα και αυτό να το κάνω.

Loading