INTIME

«Η πραγματικότητα βάζει το deadline στον Ζάεφ»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου δεν πρόκειται να ασκήσουν στον Ζόραν Ζάεφ παραπάνω πίεση από αυτή που του ασκείται πλέον και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του αλλά από την ανάποδη προκειμένου να απαντήσει θετικώς στην πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι για την επίλυσητου ονοματολογικού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Politik» κυβερνητικές πηγές, είναι η ίδια η πραγματικότητα η οποία βάζει το «deadline» στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, εννοώντας τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, εντοπίζουν το πρόβλημα στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, δίχως να αποκλείουν ο κ. Ζάεφ να φτάνει ακόμα και στην αποπομπή του προκειμένου να βρεθεί λύση με την Αθήνα.

Χωρίς δημοσιονομικό περιεχόμενο

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα Δευτέρα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με το Μαξίμου να μην ανησυχεί για αρνητικές εκπλήξεις με δεδομένο ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό μέτρα με δημοσιονομικό περιεχόμενο κι επομένως με επίπτωση στην τσέπη των πολιτών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την προληπτική πιστοληπτική γραμμή και να επιμένει στην καθαρή έξοδο, η οποία θα της αφήσει περιθώριο να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει το 2019 με καλύτερους όρους την παραμονή της στην εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται μια σειρά εναλλακτικών ώστε η έξοδος της χώρας στις αγορές να μην συναντήσει αρνητικές εκπλήξεις.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται να προστεθεί στο αποκαλούμενο «χρηματοδοτικό μαξιλάρι» («cash buffer») το αδιάθετο ακόμα υπόλοιπο από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου του ESM.

Το βασικότερο, πάντως, ζητούμενο για την κυβέρνηση παραμένει μια βιώσιμη ρύθμιση του χρέους που θα εκπέμψει τα σωστά μηνύματα στις αγορές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας κι όχι τόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων.

Loading