IN TIME

Η στρατηγική Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Τα πανηγύρια κόπασαν σχεδόν αμέσως στην Πειραιώς παρά την ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βλέπει μπροστά του την αυτοδυναμία.

propoli

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το πολιτικό γάντι που του πέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ανακοινώνοντας πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες, δεν ανησυχεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως εάν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει πολλά στη νικηφόρα στρατηγική που έχει ήδη εκπονήσει. Εκτιμά -δικαιωματικά- πως το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας έχει περάσει στην κοινωνία, γεγονός που του δίνει την άνεση χρόνου ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ. Σε πρώτη φάση το χαρακτηριστικό που ζητά από όλα τα κομματικά στελέχη είναι η μετριοπάθεια. «Καμία έπαρση, καμία αλαζονεία μετά την εκλογική νίκη της Κυριακής, καμία αίσθηση σιγουριάς ότι το… δεύτερο ημίχρονο έχει ήδη κριθεί», ήταν η χαρακτηριστική οδηγία που έδωσε στους Τομεάρχες του κόμματος. Για αυτό και τους ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να βάζουν «ποσοτικούς στόχους».

Ο κεντρικός άξονας του σκεπτικού του προέδρου της ΝΔ είναι να συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, δίνοντας έμφαση στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων και εξηγώντας το κυβερνητικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ζητώντας παράλληλα την έγκριση του ελληνικού λαού.

Από εκεί και πέρα παραμένει συνεπής στην αρχική του δέσμευση πως ακόμα και αν η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις. «Παραμένουμε μετριοπαθείς, ο λόγος μας πρέπει να είναι μετριοπαθής Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς έναντι των πολιτών. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους, αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά προς τους Τομεάρχες.

Δεν προβληματίζει ο Βελόπουλος

Στο ερώτημα που τίθεται πολύ έντονα τις τελευταίες ώρες, αν δηλαδή στις συναινέσεις περιλαμβάνεται και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, άπαντες στην Πειραιώς διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Βάση της συναίνεσης που επιδιώκουμε είναι μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα μπορούσε να συναφθεί είτε με το ΚΙΝΑΛ, είτε με το Ποτάμι εάν φυσικά στις επόμενες εκλογές καταφέρει να μπει στη Βουλή», εξηγούν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, βάζοντας φρένο στην όποια παραφιλολογία.

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως δεν… αιφνιδιάστηκαν από το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης. Αντιθέτως, το περίμεναν. Όχι τόσο υψηλό, αλλά από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που είχαν στα χέρια τους τις τελευταίες εβδομάδες διέκριναν πως θα εξέλεγε τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Όπως, δηλαδή, έγινε άλλωστε…

Loading