Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πανηγυρικό χαρακτήρα θέλει να προσδώσει η κυβέρνηση στην υπογραφή της συμφωνίας για τη “Βόρεια Μακεδονία” από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν από την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, στο ΥΠΕΞ προσανατολίζονται να αποστείλουν προσκλήσεις και στον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και στην “υπουργό Εξωτερικών” της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σαφής κυβερνητικός στόχος είναι να προσδώσει στην εκδήλωση στις Πρέσπες- πιθανολογείται πως θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο- παγκόσμιο χαρακτήρα κι όχι απλώς διμερή.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προσδώσει δυναμική στη συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να περάσει πρώτα από τη σκοπιανή Βουλή κι από το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα και μετά κι από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν θεωρούν κυβερνητικές πηγές τη στοχοποίηση του Προκόπη Παυλόπουλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά.
Κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωποποιεί, ως πρώτος τη τάξει υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή την περασμένη δεκαετία, την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, την οποία σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικώς απορρίπτει.
Όπως πληροφορούμαστε, εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος έπαιξε κεντρικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες, όντας ο ίδιος που έθετε μετ’ επιτάσεως ζήτημα Αναθεώρησης του Συντάγματος του βόρειου γείτονα.
Κι αυτό γιατί θεωρεί τις αλυτρωτικές αναφορές που περιέχονται σε αυτό σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την ειρηνική μελλοντική συνεργασία των δύο κρατών.
Αισιοδοξία για το Eurogroup
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση εκφράζουν, ύστερα κι από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, την Τετάρτη και τη σημερινή (Πέμπτη) με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την αισιοδοξία τους πως δεν θα χρειαστεί παράταση για τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους κι αυτή θα αποφασιστεί οριστικώς και τελεσιδίκως με ευνοϊκούς όρους για τη χώρα μας στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, 21 Ιουνίου.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την ύστατη ώρα να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ.