INTIME

Θα παίξει καθυστερήσεις για Πρέσπες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθυστερήσει όσο το μπορεί την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, εφόσον βεβαίως κυρωθεί πρώτα από τη σκοπιανή.

Γι’ αυτό κι από το Μαξίμου σημειώνουν με νόημα πως ακόμα κι αν οι Σκοπιανοί ολοκληρώσουν τη δική τους διαδικασία στα μέσα Ιανουαρίου, αυτό ουδόλως υποχρεώνει τη χώρα μας από το διεθνές δίκαιο να την εισάγει προς κύρωση από την εθνική μας αντιπροσωπεία τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αφού αυτήν τη στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο ως προς την αριθμητική της ψηφοφορίας, με τα δεδομένα να αλλάζουν ημέρα με την ημέρα, αν κρίνουμε κι από τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Γι’ αυτό και το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη χρονική στιγμή είναι η Συμφωνία να έλθει στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο Μάρτιος ήταν το χρονικό ορόσημο που είχαν συμφωνήσει για τη συνεργασία τους Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, θέλει χρόνο για να αποπειραθεί ξανά να μεταπείσει τον υπουργό Άμυνας με το σκεπτικό πως θα βελτιωθούν τα δημοσκοπικά δεδομένα των ΑΝΕΛ κι ο πρόεδρός τους θα αισθάνεται λιγότερη πίεση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ακροατηρίου του.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσει η συσχέτιση της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό την οποία επιχείρησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γι’ αυτό και σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να το θέσει και στις επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του κι αρχηγούς κρατών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Υποκριτική στάση”

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να οδηγήσει τον πρόεδρο της ΝΔ στα σκοινιά προβάλλοντας την “υποκριτική” στάση του ναι μεν να μην ψηφίζει τη Συμφωνία, αλλά να μην την καταργεί στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός.

Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Loading