INTIME

Θεοδωράκης: «Ο Ερντογάν παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έκρουσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

propoli

«Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία φωνή της χώρας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως το κάνουν οι γείτονες και κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Η στάση μας δεν πρέπει να εξαντλείται σε κομματικές ανακοινώσεις, τη στιγμή που ο Ερντογάν παίζει με τα σπίρτα και δοκιμάζει τις αντοχές μας», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98.9 ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε τρία σημαντικά κεφάλαια: στην άμυνα, στη λύση του κυπριακού και στη διατήρηση της επικοινωνίας των γειτόνων με την ΕΕ. Συγκεκριμένα για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως «αν δεν λυθεί, αυτό θα είναι το μέλλον μας, με μικρές και μεγάλες στρακαστρούκες από την πλευρά της Τουρκίας».

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα είναι και η λύση στα ενεργειακά, με δεδομένο ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των «αδελφών» τους. «Αν οι τουρκοκύπριοι νιώσουν ασφαλείς σε μία οντότητα και όχι σε δύο ξεχωριστά κράτη, όπως λένε κάποιοι ανεγκέφαλοι, πιστεύω πως πολλά από τα προβλήματα στο μέλλον θα εξαφανιστούν», σημείωσε.

«Να παραμερίσουμε φασίστες και λαϊκιστές»

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μια νέα συνθήκη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ώστε να παραμερίσουμε τους φοβικούς, τους ευρωσκεπτικιστές, τους φασίστες και τους λαϊκιστές», υποστήριξε σε άλλο σημείο ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο ίδιος διαφώνησε με την άποψη ότι οι ακροδεξιοί θα βγουν ενδυναμωμένοι στις ευρωεκλογές, αν και «σε μερικές χώρες δείχνουν τα δόντια τους». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η ακρότητα δεν έχει σχέση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πως «ο αγώνας απέναντι στον λαϊκισμό και στον φασισμό πρέπει να είναι διαρκής και ενιαίος».

Loading