INTIME

Θεοδωράκης: «Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ ζει και βασιλεύει»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ασκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος.

propoli

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξηγεί ότι η στήριξη του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί «συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες», ενώ χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες «λαϊκιστές».

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να συνεργασθούν στις ευρωεκλογές και να αντιμετωπίσουν από κοινού τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη.

«Ο κ. Τσίπρας συνεργάσθηκε για τέσσερα χρόνια με ένα ακροδεξιό κόμμα και τώρα αυτοαναγορεύεται ως μεγάλος μαχητής της ακροδεξιάς. Ε δεν είναι».

Η πρόταση του πάντως παραμένει. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας; Αυτό ρωτώ.

«Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Το Ποτάμι δεν μετέχει ούτε στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, ούτε στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε δικά μας σχέδια για την χώρα. Δεν είμαστε συντηρητικοί, δεν είμαστε λαϊκιστές».

Το «συντηρητικοί» μπορώ να υποθέσω που πάει, το «λαϊκιστές» συνεχίζει να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Γιατί σας ξαφνιάζει; Μπορώ να σας απαριθμήσω μια σειρά από λαϊκίστικες επιλογές. Τώρα, του 2019, όχι του 2015».

Σας ακούω.

«Συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία. Καλεί τους φτωχούς να αντισταθούν στις ελίτ. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Και πιο πρακτικά, η πρόταση του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η άρνησή του να αποκτήσει η χώρα μη κρατικά πανεπιστήμια δείχνουν ότι λαϊκισμός ζει και βασιλεύει».

Σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν η Βουλή δεν μπορεί να βγάλει Πρόεδρο τότε να τον εκλέγει ο λαός. Να κάνει δηλαδή προεκλογική καμπάνια ο Πρόεδρος; Με κομματάρχες υποστηρικτές; Από σύμβολο ενότητας να γίνει δηλαδή κι αυτός σύμβολο διχασμού. Το Ποτάμι λέει να εκλέγεται ο Πρόεδρος από μια διευρυμένη Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των Βουλευτών, οι ευρωβουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι 21 μεγάλων πόλεων. Τι πιο αντιπροσωπευτικό, τι πιο δημοκρατικό; Συμφωνούν και κάποιοι σημαντικοί Συνταγματολόγοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η ΝΔ το αρνούνται. Γι’ αυτό σας λέω, η λογική είναι φυλακισμένη σε αυτή τη χώρα».

Δεν έχει κάποια βάση ο φόβος του Σύριζα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ότι θα γίνουν τα πανεπιστήμια των πλουσίων; Ότι θα παίρνουν μερίδιο από τα λεφτά που αντιστοιχούν στην δημόσια παιδεία.

«Μα η πρότασή μας είναι για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που, ρητά, δεν θα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στην Βουλή ‘’αν κάποιοι ευεργέτες θέλουν να βάλουν λεφτά ας τα βάλουν στα δημόσια πανεπιστήμια’’. Ευτυχώς που δεν έκαναν την ίδια σύσταση και στον Νιάρχο ή τον Ωνάση. “Αν θέλετε να ενισχύσετε τον πολιτισμό δώστε λεφτά στο υπουργείο Πολιτισμού”. Γιατί τότε δεν θα είχαμε ούτε το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ούτε την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών».

Για να επιστρέψουμε στα πολιτικά. Πώς βλέπετε τις υπουργοποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να αναρρώσει από τα τραύματα του «Μακεδονικού»;

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ προσπαθούν να κάψουν τον χώρο ανάμεσα τους. Να εξαφανιστεί το Ποτάμι, να εξαφανιστεί το ΚΙΝΑΛ, να εξαφανιστούν οι ενδιάμεσες φωνές, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες να πουν ‘’τι να κάνω δεν έχω άλλη λύση, ας ψηφίσω με κρύα καρδιά ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ’’. Η Δημοκρατία όμως έχει ανάγκη πολλές φωνές. Ιδιαίτερα η διαφορετική φωνή του Ποταμιού εμπλουτίζει τον δημόσιο διάλογο και προσθέτει λύσεις στη χώρα».

Πώς είδατε τις αναφορές του BBC για «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα;

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει αυτά ένα διεθνές δίκτυο. Είναι η πρώτη φορά όμως που αυτά δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι γείτονές μας. Το Σύνταγμά τους πλέον άλλαξε και έπαψε να μιλάει για μειονότητες στις γειτονικές χώρες. Και άλλαξε το Σύνταγμά τους, επειδή, τους το επέβαλε η Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως η Συμφωνία τους επιβάλλει να αλλάξουν και τα σχολικά τους βιβλία, όπως υπενθύμισα και στον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας που συνάντησα στους Δελφούς. Αυτό είναι το μέλλον. Να συνυπάρξουμε και να αφήσουν πίσω τις προκλήσεις και την παραποίηση της αρχαίας Μακεδονικής ιστορίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκε πάντως από πολλούς ως μια νέα αρχή στις σχέσεις σας με τον κ. Τσίπρα.

«Το Ποτάμι κατά εποχές έχει στηρίξει πράγματα που φέρνει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή προτάσεις που κάνει η ΝΔ. Έτσι πρέπει να πορευόμαστε. Χωρίς κόμπλεξ. Η μεγάλη αξία του πολιτικού είναι να μπορεί να διακρίνει το σωστό που λένε και οι απέναντι του. Εμείς τουλάχιστον αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όμως θα το ξαναπώ: Η απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Την Τρίτη στην επετειακή σας ομιλία για τα 5 χρόνια Ποτάμι είπατε ότι ο στόχος είναι στις ευρωεκλογές να εκλέξετε ξανά 2 ευρωβουλευτές. Από που αντλείτε αυτή την αισιοδοξία γιατί οι δημοσκοπήσεις άλλα λένε.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις πολίτες παραμένει αναποφάσιστος. Υπάρχει λοιπόν δεξαμενή. Θα καταφέρουμε να την προσεγγίσουμε; Αυτό είναι το ερώτημα για μας. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως, δεν θέλει να επιστρέψουμε στους συντηρητικούς υπουργούς του παρελθόντος με αποδυναμωμένες τις φιλελεύθερες φωνές. Εκεί παρεμβαίνει το Ποτάμι και λέει “αν θέλεις την Ελλάδα αλλιώς τότε τόλμησε να ψηφίσεις αλλιώς!”».

Πάντως η αποχώρηση των Βουλευτών σας είτε προς την ΝΔ, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δώσει μια εικόνα ότι το Ποτάμι μπορεί να έχει ωραίες ιδέες αλλά δεν έχει πλέον μαχητές.

«Είναι πολλοί αυτοί που μπαίνουν στο Ποτάμι αυτόν τον χειμώνα. Γιατί είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια φωνή που δεν υποτάσσεται στο κομματικό κόστος. Νέα εκπρόσωπος μας είναι η Κατερίνα Μπακογιάννη αναγνωρισμένη δημοσιογράφος. Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανέλαβε την καμπάνια του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές. Επίσης οι υποψήφιοι που ανακοινώσαμε από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης είναι μια επιπλέον απάντηση στο ερώτημα αν στέρεψε ή όχι το Ποτάμι. Δεκατέσσερα διαλεκτά ονόματα. Έχουμε λοιπόν στελέχη και θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε τα παλιά κόμματα τα οποία ψάχνουν στα παλιά ψηφοδέλτια του Ποταμιού μήπως εντοπίσουν κανένα ξέμπαρκο και τον παρουσιάσουν ως μια νέα φοβερή ιδέα».

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Βουλή ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές οι Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό;

«Θα έπρεπε να ήταν εθνικός μας στόχος. Να μην αποκοπούν όλοι αυτοί οι νέοι κατά κανόνα άνθρωποι από την πατρίδα τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παιχνιδάκια. Τώρα λέει να ψηφίζουν μεν αλλά να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό ποσοστό. Μισή ψήφος δηλαδή. Και η ΝΔ απαντά με μια άλλη παράλογη πρόταση. Να ψηφίζουν και τα εκατομμύρια των συγγενών μας που είναι στην Αμερική και την Αυστραλία και δεν έχουν καν επισκεφτεί τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Και μάλιστα να ψηφίζουν τις εκλογικές λίστες των πόλεων από όπου προέρχεται η οικογένεια τους. Δηλαδή να βγάζει βουλευτή Αρκαδίας η Αστόρια, όπως τους είπε ο κ. Αλιβιζάτος. Εμείς θα επιμείνουμε στην λογική και πατριωτική μας πρόταση. Δικαίωμα ψήφου σε όσους είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Αθήνα, είτε στο Εδιμβούργο».

Loading