Του Γιάννη Συμεωνίδη
Οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως θερμοί στη Βουλή!
Πρώτιστος λόγος είναι, βεβαίως, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία εκτιμάται πως θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Φεβρουάριο, με κυβερνητικό στόχο να έχει υπερψηφιστεί στις αρχές Μαρτίου.
Οι Πρέσπες, ωστόσο, δεν θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, αφού μέχρι το Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο ψηφοφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει το τι θα επιλέξει η ΝΔ, αν θα παραμείνει δηλαδή στη διαδικασία μέχρι το τέλος ή θα αποχωρήσει από αυτή.
Στο Μαξίμου, πάντως, επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 στην κατεύθυνση του να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, επίσης, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και το πόρισμα της επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τον τρόπο διεκδίκησής τους.
Είναι, άλλωστε, ένα ζήτημα το οποίο θα επαναθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει ποντάρει πολλά και στο πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία και στην παραπομπή σε προκαταρκτική υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης κι ο Μάκης Βορίδης.
Αυτήν την εποχή σχεδιάζουν στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας- αναμένεται να κατατεθεί το Φεβρουάριο-, ενώ παραμένει ερωτηματικό τι θα πράξουν τελικώς με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών.
Η Εκκλησία δεν είναι πλέον προτεραιότητα
Ακόμα μεγαλύτερη εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει το νομοσχέδιο που καθορίζει τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, το οποίο δεν αποτελεί πλέον κυβερνητική προτεραιότητα, αν και θα παραμείνει ψηλά στη ρητορική του πρωθυπουργού στο δρόμο προς τις κάλπες.
Επιπλέον, εκκρεμούν το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, καθώς και οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, όπως και οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, όπως αυτή που έχει ζητήσει η ΝΔ για το μεταναστευτικό.