Θετικοί οι φορείς επί του νομοσχεδίου για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Θετικοί οι φορείς επί του νομοσχεδίου για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Με την κοινή παραδοχή ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι ένα θετικό βήμα και μια ανάσα –κυρίως για αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες– ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν να διατυπώσουν την άποψή τους.

Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι, παρά τα θετικά άρθρα του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να προβλεφθούν περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αποστελεχωμένες υποδομές τους.

Επίσης, ορισμένοι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, παρ’ ότι αναγνώρισαν τις ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολουμένους, επέμειναν στην πλήρη κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά δεν μπορούν να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες και ανισότητες που δημιούργησε.

«Με τρόπο δίκαιο και αναδιανεμητικό προχωράμε στη νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Μειώνονται με τρόπο που δίνει χώρο στην ανάπτυξη, στην οικονομία, σε επιχειρηματίες και επαγγελματικούς χώρους με μεγάλη προσφορά» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος και χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι όλοι οι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους τάχθηκαν υπέρ των νέων ρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων, τονίζοντας «Οι συντάξεις προσαυξάνονται σε όλους. Το ζήτημα αν θα μειωθούν οι συντάξεις έκλεισε. Οι συντάξεις διατηρούνται και θα αυξηθούν κιόλας. Αυτό είναι προφανές», ενώ πρόσθεσε:

«Δυόμισι χρόνια από τη νομοθέτηση του νόμου 4378, θα κλείσουν οι παρανοήσεις. Με τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση ολοκληρώνεται η προαναγγελία με την οποία είχαμε δεσμευτεί ότι, όταν ο ΕΦΚΑ στεριώσει, θα μας επέτρεπε να κάνουμε ουσιαστικές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι ήταν μεγαλύτερες από αυτές που θα θέλαμε να είναι».

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «προοιωνίζεται πραγματικά κακά στον πυρήνα της ασφάλισης και της υγείας».

«Παραλάβαμε μια κατάσταση με μερικά ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μείνει ορφανά, να μην είναι βιώσιμα. Αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου, και τώρα τη ρυθμίζουμε. Προχωράμε σε σταδιακές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας τα πράγματα. Υπήρχαν τεράστια κενά μη πληρωμής εισφορών και καταβολής συντάξεων. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν μια κατάσταση διάλυσης και ρεμούλας που υπήρχε και να διαλύσουν τον ΕΦΚΑ» επεσήμανε ακόμη.

Ακόμα, ο κ. Πετρόπουλος αντέκρουσε το επιχείρημα ότι κάποιοι δίνουν πολλά και θα παίρνουν λίγα, αντιτείνοντας ότι «αυτό δεν υπάρχει ως παράδειγμα» και πρόσθεσε ότι «όταν θα βγει ο επαναπροσδιορισμός, θα βγουν και τα ακριβή παραδείγματα πώς προκύπτουν οι αυξήσεις στις συντάξεις».

«Όποιος έχει μεγάλα εισοδήματα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο. Αυτό για εμάς είναι θέμα ιδεολογικό» κατέληξε.

Κοινωνικοί φορείς

«Το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα δώσει, μετά από δυόμισι χρόνια υπέρογκων επιβαρύνσεων, ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα αποδεικνύει την αποτυχία του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου, ενώ επιβεβαιώνει εμάς που είχαμε τότε εκφράσει τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις μας» τόνισε νωρίτερα ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ.

«Στο νομοσχέδιο με τα 36 άρθρα, λείπει ένα άρθρο. Πρέπει να προστεθεί ένα 37ο άρθρο, που θα αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους παραγωγικά εργαζόμενους Έλληνες, στον τομέα των διεθνών εμπορευμάτων μεταποίησης. Οι 500.000 αυτοί άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο αυτό και ένα εκατομμύριο που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν καμία μείωση. Καλό είναι να γίνει μια μικρή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, στον τομέα αυτό που κρατά την ελληνική οικονομία σε θετικό πρόσημο, παράγει, εξάγει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γεώργιος Βερνίκος εστίασε στη «σημασία να γίνεται ένας ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος» και υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα γίνει ξεχωριστά με την ΟΚΕ. «Έχουμε καλή συνεργασία με το υπουργείο. Το νομοσχέδιο αυτό μάς στάλθηκε πριν 10 μέρες. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά» αρκέστηκε να πει.

Ο Γεώργιος Θανόπουλος, επιστημονικό στέλεχος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, μίλησε για «νομοσχέδιο που σε γενικές γραμμές αξιολογείται θετικά». Πρότεινε, παράλληλα, να επανεξεταστεί άμεσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς 1% εργοδοτών και εργαζομένων, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να καταργηθεί, ενώ χαρακτήρισε αναγκαίο και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Ο Νικόλαος Κογιουμτσής, οικονομικός επόπτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σημείωσε ότι «εν μέρει υπάρχει ικανοποίηση για τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα της ανταποδοτικότητας ούτε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες». «Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει η απαρχή και για περαιτέρω αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε ο προηγούμενος νόμος. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και το ακατάσχετο των λογαριασμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που 7 στους 10 βρίσκονται στο κόκκινο» επεσήμανε.

Ο Διονύσιος Ρίζος, υπεύθυνος για τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων, έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετική προσέγγιση για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες». «Το νομοσχέδιο έρχεται, δύο χρόνια μετά, να αναγνωρίσει ότι δικηγόροι και αυτοαπασχολούμενοι είχαν ανάγκη την ελάφρυνσή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη να γίνει επανέλεγχος στον τρόπο της ανταποδοτικότητας για να μη δημιουργηθούν δύο κατηγορίες συνταξιούχων, όπως είπε, ενώ τόνισε την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών επιστημόνων και αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά.

Ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Ελλάδος, έκανε λόγο για σωστό εξορθολογισμό που γίνεται τώρα, απέναντι σε μεγάλες αδικίες που υπήρχαν με το νόμο Κατρούγκαλου, όπως στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων. Υπογράμμισε ότι «οπωσδήποτε είναι θετική εξέλιξη η νέα ρύθμιση» και πρόσθεσε ότι «επιτέλους οι συμβολαιογράφοι βλέπουμε να εξορθολογίζεται η ασφαλιστική μας παρουσία, γιατί μέχρι το 2016 ζούσαμε σε άνισο καθεστώς σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, ανέφερε ότι «μετά από δύο χρόνια, τροποποιείται ο νόμος, όπως επίμονα ζητούσε να γίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να μη γίνονται αδικίες», ενώ τόνισε την ανάγκη ρύθμισης για την εξόφληση σε τουλάχιστον 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μηχανικών.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, έκανε λόγο για ρύθμιση που είναι σε θετική κατεύθυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο όπως είπε «δεν είναι αρκετή για να θεραπεύσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και οδήγησε στη συρρίκνωση του κλάδου αλλά και στην απώλεια εσόδων του κράτους». «Το ασφαλιστικό σύστημα θέλει ουσιαστική μεταρρύθμιση. Διαφορετικά θα γίνονται μπαλώματα που δεν θα επιλύουν τα προβλήματα και τις αδικίες» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Βενέτα Λαμπροπούλου χαρακτήρισε πολύ θετικά τα άρθρα 34 και 35 που δίνουν όπως είπε ανάσα στα κοινωφελή ιδρύματα πρόνοιας, με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη ανάγκη να προβλεφθούν περισσότερες θέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Σοφία Κωνσταντέλια, σημειώνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις «ανταποκρίνονται σε επιτακτικά αιτήματα των εργαζομένων».

«Επιτέλους γίνεται σοβαρή παρέμβαση για να σταματήσει η απαξίωση των κοινωνικών δομών» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περικλής Τζιάρας.

Ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σημείωσε ότι «μόνο θετικά μπορούμε να τοποθετηθούμε για τις νέες ρυθμίσεις», τονίζοντας παράλληλα την επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού για τις συντάξεις, ώστε να μην τιμωρούνται όπως είπε ούτε ο νέος εργαζόμενος ούτε ο παλιός.

Υπέρ της πλήρης κατάργησης του νόμου «Κατρούγκαλου», που κατάργησε ώριμα και θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων όπως είπαν, τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος όσο και η Καλομοίρα Μπάρκα, οικονομολόγος και προϊσταμένη του λογιστηρίου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο κ. Γιαννάκος ζήτησε επίσης να υπάρξει πρόβλεψη αυξημένης μοριοδότησης για τους ήδη εργαζόμενους στον τομέα υγείας, στις νέες προσλήψεις που θα γίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play