INTIME

Θετικό πρόσημο στην επίσκεψη βάζουν διπλωμάτες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πολύ θετική είναι η αποτίμηση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την οποία κάνουν στο Politik έμπειρες διπλωματικές πηγές, τόσο στο συμβολικό όσο και στο ουσιαστικό της επίπεδο.

Ως προς το πρώτο σημειώνουν πως ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγέτης ο οποίος δεν κατάθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να είναι όσο γίνεται περισσότερο φιλικός κι ευγενικός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελληνική μουσική που ακούστηκε στο επίσημο δείπνο που παράθεσε στον πρωθυπουργό και στην σύζυγό του.

Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, που τον κ. Τσίπρα ξενάγησε στην Αγία Σοφία και συνόδευσε στη Χάλκη ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε απολογητικός προς τον πρωθυπουργό σε σχέση με τις κατά καιρούς βεβηλώσεις της Αγίας Σοφίας, αλλά και για το ότι δεν λειτουργεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ως προς το ουσιαστικό επίπεδο, οι ίδιες πηγές στέκονται στις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας τόσο για την “ανταλλαγή” Χάλκης και μουφτήδων όσο και για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Αναφορικά με την περιλάλητη συνεργασία για την τρομοκρατία, διαβεβαιώνουν ότι αφορά μόνο τους πραξικοπηματίες του 2016, ούτε τους γκιουλενιστές ούτε τους Κούρδους ούτε καν τη μαοϊκή οργάνωση DHKP/C που έχει έδρα στην Αθήνα και η οποία εμπλέκεται και σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Οι διπλωματικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν πως είναι αίτημα και της κουρδικής πλευράς η εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, διαψεύδουν πως μεγάλο κομμάτι της συζήτησης Τσίπρα- Ερντογάν κινήθηκε γύρω από το Κουρδικό.

Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας γνώριζε από πριν ότι η θέση της Ελλάδας είναι υποστηρικτική τόσο του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία όσο και των Κούρδων της χώρας, επομένως δεν υπήρχε λόγος να αφιερωθεί πολύς χρόνος σε αυτό το ζήτημα.

Αντιθέτως, συζητήθηκαν πολύ το Αιγαίο, το Κυπριακό, αλλά και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το μήνυμα Τσίπρα επ’ αυτών ήταν σε απλά ελληνικά “σταματήστε τα καουμποϊλίκια”, αν και βεβαίως ειπώθηκε με πιο διπλωματικό τρόπο.

“Δέχονται την επιστροφή δέκα μεταναστών το χρόνο”

Η Αθήνα, εξάλλου, περιμένει πολλά από την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, με τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου η γείτονας να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τη συμφωνία της με την ΕΕ για την επανεισδοχή μεταναστών.

Σήμερα δέχονται την επιστροφή δέκα μεταναστών το χρόνο, ενώ θα έπρεπε να δέχονται δέκα την ημέρα”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Loading