INTIME

Θολώνει ο σχεδιασμός Τσίπρα για τις Πρέσπες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ανησυχούν το Μαξίμου, αφού τις θεωρούν τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο κι από την ελληνική Βουλή.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, ευελπιστούσαν βασίμως μέχρι πρόσφατα στις ψήφους ανεξάρτητων, αλλά κι ορισμένων βουλευτών του Ποταμιού και του ΚΙΝΑΛ.

Αν, ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιμείνει να προκαλεί, έστω για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αυτό δυσκολεύει κι εκείνους τους αντιπολιτευόμενους το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές που δείχνουν καλή διάθεση απέναντι στη Συμφωνία και οι οποίοι αισθάνονται υποχρεωμένοι τρόπον τινά να εξαρτήσουν την θετική τους ψήφο από την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Γι’ αυτό κι από το Μαξίμου ζήτησαν την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προς τον κ. Ζάεφ προκειμένου να χαμηλώσει τους τόνους.

Οι δηλώσεις, άλλωστε, του Σκοπιανού πρωθυπουργού δυσκολεύουν κι εκείνους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι, οι οποίοι είναι θετικώς διακείμενοι, ενώ παραλλήλως ενισχύουν και τα επιχείρηματα του Πάνου Καμμένου κόντρα στη Συμφωνία.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, «μπετόν» δεν είναι ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβουμε υπόψη τις ενστάσεις που προβάλλει τελευταίως ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός ενέταξε στο σχεδιασμό του προεκλογική στην ουσία ομιλία στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει έναν πολύ καλό σύμμαχο και σε αυτό το θέμα τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και με τις πρόσφατες δηλώσεις του εμμέσως στήριξε τη διαδικασία των Πρεσπών.

Επανέρχεται το σενάριο του Μαρτίου

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο απομακρυσμένο δεν είναι το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, αφού θα είναι στην ουσία αναπόφευκτες στην περίπτωση μη κύρωσης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαψεύδουν μετά βδελυγμίας στην Politik πως ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών με αιτιολογικό την καταστρατήγησή της από τη σκοπιανή πλευρά, κατά την κοινή τους παρουσία την Τετάρτη στην Κάλυμνο.

Loading