Θρίλερ με το Grace 1 και προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ελλάδα

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Grace 1, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου το οποίο πλέει προς την Ελλάδα και αναμένεται στη Μεσσηνία στις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μάλιστα, αξιωματούχος των ΗΠΑ φέρεται να έχει προειδοποιήσει την Αθήνα, ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση!

propoli

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση από την αμερικανική κυβέρνηση. Τα παραπάνω, λοιπόν, μεταδίδονται ως ρεπορτάζ, βασισμένο σε πληροφορίες από παρασκηνιακές επαφές μεταξύ αξιωματούχων.

Η ιστορία του Grace 1

Το Grace 1 είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ και είχε ακινητοποιηθεί για έξι εβδομάδες. Οι αρχές του Γιβραλτάρ το είχαν κατασχέσεις υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κάτι που συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Το τάνκερ απελευθερώθηκε την περασμένη Πέμπτη, για να συνεχίσει την πορεία του με διαφορετικό όνομα (Adrian Darya). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατευθύνεται προς τις ακτές της Μεσσηνίας.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας σημείωναν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και ότι η ΕΕ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν στην ακινητοποίηση του δεξαμενόπλοιου με κάθε μέσο, υποστηρίζοντας πως αυτό σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και πως κατευθύνεται προς τη Συρία για να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τον ιρανικό στρατό που βρίσκεται εκεί.

Το Ιράν, από την πλευρά του, προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα, ενώ στη μέση της διαμάχης φαίνεται πως μπαίνει, πλέον, η χώρα μας…

Loading