Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πολλοί εξεπλάγησαν με τη χαρά που εκδήλωσε και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας για τη νίκη του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.
Κι αυτό γιατί είχαν ταυτίσει τον πρωθυπουργό με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Οι μυημένοι, ωστόσο, στο παρασκήνιο αντιλήφθηκαν τη στροφή του κ. Τσίπρα προς το PSOE ήδη από την ομιλία του στο Γαλάτσι στις αρχές Απριλίου, όταν και είχε μιλήσει με ελπίδα για τη διαφαινόμενη νίκη Σάντσεθ, λησμονώντας τον πάλαι ποτέ σύντροφο Ιγκλέσιας.
Στο Μαξίμου, άλλωστε, και στην Κουμουνδούρου ταυτίζονται πλέον, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει στη χώρα μας, περισσότερο με τον κ. Σάντσεθ, ο οποίος πέτυχε τον επαναπατρισμό στο κόμμα του Αριστερών και Κεντροαριστερών ψηφοφόρων, απομακρυνόμενος από τον εναγκαλισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).
Σε αντίθεση, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, την Φώφη Γεννηματά και το δικό της εναγκαλισμό με τη «νεοφιλελεύθερη» κι «ακροδεξιά» ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, μεταφράζουν το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών ως μια ηχηρή σφαλιάρα όχι μόνο με αποδέκτρια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως ο καταποντισμός του PP οφείλεται στην υιοθέτηση εθνικιστικών αντιλήψεων- με αφορμή την Καταλονία- που οδήγησαν τους ψηφοφόρους του σε πιο ακραίες επιλογές στην κάλπη, δηλαδή στο ακροδεξιό Vox.
«Τα ίδια κάνει κι ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα με την αρνητική του στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, που οδηγεί τους δεξιούς εκλογείς στη Χρυσή Αυγή και στα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα», σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.
Αισιοδοξία με βάση την οικονομία
Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου βλέπουν με θετικό μάτι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν μείωση της ψαλίδας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, η οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος και τους πολλούς αναποφάσιστους τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η αισιοδοξία τους εντείνεται κι από το ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν με βάση την οικονομική τους κατάσταση κι όχι, για παράδειγμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην κυβέρνηση, δηλαδή, εκτιμούν πως η οικονομία είναι το ατού τους και σε συνδυασμό με το νέο φιλολαϊκό πακέτο που βρίσκεται προ των θυρών θα οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των προγνωστικών.