Του Γιάννη Χαβιανίδη
Σε “λίφτινγκ” του “Κλεισθένη” προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου οι Δήμοι όλης της χώρας να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που προκάλεσε η απλή αναλογική και να μπορέσουν να διοικηθούν.
Το διυπουργικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πρωί της Παρασκευής και αφού συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.
Με τα νέα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει τη δυνατότητα σε δυο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν ώστε να διοικήσουν έναν Δήμο ή μια Περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι η μια παράταξη θα είναι του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
Βάσει του σκεπτικού η νέα παράταξη που θα προκύψει από τη σύμπραξη θα λογίζεται ως ενιαία και με αυτόν τον τρόπο η νέα δημοτική ή περιφερειακή αρχή θα μπορέσει να προχωρήσει στη συγκρότηση των δημοτικών ή περιφερειακών οργάνων.
Επίσης, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.
Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίθηκαν ως απαραίτητες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών εκλογών οι νικητές είναι… μειοψηφία στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.
Στις αξιοσημείωτες αλλαγές του “Κλεισθένη” καταγράφεται και η μείωση της θητείας των αντιδημάρχων και των αντιπεριφερειαρχών. Αντί για δυο χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα, από εδώ και στο εξής η θητεία τους θα είναι μονοετής, ενώ ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης αποκτά το δικαίωμα της “αιτιολογημένης” αντικατάστασής τους με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τον ορισμό τους.
Κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών
Στο μέτωπο της οικονομίας, στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο δανεισμός για το επταετές ομόλογο με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ έφερε αέρα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στην επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Δευτέρας διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στις 105.3 μονάδες.
Η ικανοποίηση είναι διάχυτη διότι αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα από το 2008, πριν δηλαδή μπούμε στη δίνη των μνημονίων.
Έχοντας ούριο άνεμο στα πανιά της ελληνικής οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση και στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα απλοποιούνται οι φορολογικές διαδικασίες και θα μειώνονται οι φόροι για κάθε παραγωγική δραστηριότητα.
Παράλληλα θα δίνονται μια σειρά κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις με σκοπό να ενεργοποιηθούν εγχώρια και διεθνή κεφάλαια.