Κάτω από το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους, στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, αυτό που ήταν λίγο πολύ γνωστό, ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και, συνεπακόλουθα, και πότε θα στηθούν οι βουλευτικές κάλπες.

Ο ίδιος, πάντως, πολύ θα ήθελε αυτές να μην συνδεθούν με οποιοδήποτε τρόπο με το Μακεδονικό, το οποίο του έχει στοιχίσει πολύ στη Βόρειο Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχει ο πρωθυπουργός στη διάθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά στη Μακεδονία το 10%- κινείται γύρω στο 7%-, γι’ αυτό και θα πληθύνουν οι εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μακεδονικές πόλεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, η σύλληψη του συμβούλου πρώην υπουργών Υγείας Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, έρχεται την κατάλληλη εποχή για την κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε έναν καλό αντιπερισπασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών και φαίνεται πως τον βρήκε.

Από την άλλη, στο Μαξίμου εκτιμούν πως μπορούν να βρουν τις απαραίτητες 151 ψήφους και χωρίς να υπερψηφίσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ, εξέλιξη που θα βοηθούσε στο να μην βρει απέναντί του τον Πάνο Καμμένο ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσουν θετικώς οι τέσσερις του Ποταμιού (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης), η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, κι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Μίνι ανασχηματισμός ενόψει

Την ίδια ώρα, η αναμενόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ (πλην Έλενας Κουντουρά), αλλά και Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου λόγω των υποψηφιοτήτων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντιστοίχως από την κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό για ένα μίνι ανασχηματισμό ο οποίος ευελπιστείται να σηματοδοτήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στη λαϊκή Δεξιά.

Ούτε στο Μαξίμου, άλλωστε, ούτε στην Κουμουνδούρου θεωρούν τυχαία τη δήλωση Μαλέλη που απομακρύνει κυβερνητική συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.

Loading