INTIME

«Καίγεται» η Μέρκελ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δείχνει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τηλεφώνησε τη Δευτέρα (21/5) τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

propoli

Την είδηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε στην Deutsche Welle το γραφείο Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών που είχε η κ. Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Ψηλά στην ατζέντα της Μέρκελ το Σκοπιανό

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είχε εκτενείς συζητήσεις για το ονοματολογικό του γειτονικού κρατιδίου και την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, δείχνοντας «ζεστό» ενδιαφέρον για το κλείσιμο του ζητήματος που απασχολεί τις δύο χώρες –και κατ’ επέκταση την Ευρώπη- εδώ και δεκαετίες.

Μάλιστα, μετά τις συναντήσεις με τους δύο πρωθυπουργούς είχε εκφράσει και την ικανοποίησή της για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο, παρόλο που ακόμα δεν έχουν φτάσει στον στόχο τους», είχε δηλώσει σχετικά.

Το timing της τηλεφωνικής επικοινωνίας

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές ημέρες από τη σύνοδο της Σόφιας, και η Άνγκελα Μέρκελ σήκωσε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει εκ νέου με τους επικεφαλής των δύο χωρών.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία της έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ζάεφ ότι συζητά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, οι οποίες υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αλλάξει… ρότα και να απορρίψει, ουσιαστικά, την εν λόγω πρόταση, δηλώνοντας ότι στην ονομασία θα πρέπει να υπάρχει ένα όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Loading