Κακλαμάνης: Τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία;

To μείζον θέμα, που έχει προκύψει με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία  «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» φέρνει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

propoli

Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει ότι πάνω από 75 παιδιά, τα οποία είτε έχουν παραμεληθεί, είτε έχουν εγκαταλειφθεί η κακοποιηθεί σεξουαλικά, σωματικά και ψυχικά  φιλοξενούνται αυτό το διάστημα με εισαγγελική εντολή στα δύο παραπάνω παιδιατρικά νοσοκομεία, παρ’ ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση καθώς και τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να τα φροντίσουν επαρκώς.

Το αποτέλεσμα, που προκαλείται – σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου- είναι η εκδήλωση περιστατικών βίας εντός των νοσοκομείων και μία διαρκής αναστάτωση, η οποία οδήγησε τους γιατρούς μέχρι και σε στάση εργασίας λόγω επεισοδίων σε βάρος τους.

Γι’ αυτή την κατάσταση ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να πληροφορηθεί συγκεκριμένα μέτρα, που θα λάβουν, ώστε είτε να μετακινηθούν τα εγκαταλελειμμένα παιδιά σε χώρους κατάλληλους, είτε ακόμη περισσότερο να προχωρήσει η Πολιτεία στην ίδρυση κατάλληλων δομών για τη φιλοξενία τους.

«Μιλάμε για παιδιά. Το Κράτος οφείλει να ευαισθητοποιηθεί χωρίς τη παραμικρή καθυστέρηση. Καλός ο ανεμιστήρας στη λάσπη από τη Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας αλλά αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι στη κορυφή…» τονίζει με δήλωση του ο Ν. Κακλαμάνης.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : 1. Τον κ. Υπουργό Υγείας.

  1. Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΘΕΜΑ : Εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ τα οποία αναδεικνύουν ένα μείζον πρόβλημα, που φανερώνει την αδράνεια της Πολιτείας απέναντι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 75 παιδιά τα οποία, είτε έχουν παραμεληθεί, είτε έχουν εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά, σωματικά και ψυχικά φιλοξενούνται αυτό το διάστημα με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», λόγω έλλειψης κατάλληλων προνοιακών δομών. Πρόκειται για περιπτώσεις, που ο εισαγγελέας ανηλίκων, δίνει εντολή τα συγκεκριμένα παιδιά να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, ώστε να βρεθούν σε χώρους στους οποίους θα λαμβάνουν σωστή και εξειδικευμένη φροντίδα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ανήλικοι, αν και υγιείς, καταλήγουν να παραμένουν επί μήνες σε θαλάμους παιδιατρικών νοσοκομείων και να συγχρωτίζονται  ανεξέλεγκτοι με τα παιδιά που νοσηλεύονται με προβλήματα υγείας.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, πως οι εργαζόμενοι των παιδιατρικών νοσοκομείων δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη κατάρτιση, αλλά ούτε και όλα τα απαραίτητα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα. Η έλλειψη αυτή των απαραίτητων εφοδίων και μέσων έχει οδηγήσει στην εκδήλωση περιστατικών βίας εντός των νοσοκομείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, πριν από μερικές εβδομάδες γονέας παιδιού που νοσηλευόταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής επιτέθηκε με μαχαίρι κατά εργαζόμενου στην ασφάλεια του νοσοκομείου ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δύο αδέλφια που νοσηλεύονταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής, επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά κατά νοσηλευτών και ειδικευομένων της κλινικής.

Κατά συνέπεια, τις τελευταίες ημέρες στα παραπάνω νοσοκομεία  επικρατεί μία διαρκής αναστάτωση από την κοινή συμβίωση υγιών και ασθενών ανηλίκων και από την αγωνία του προσωπικού να ανταποκριθεί σε αλλότρια για τους ίδιους καθήκοντα, που σχετίζονται με την προστασία και ασφαλή διαβίωση ασθενών και υγιών φιλοξενούμενων. Μάλιστα, η Επιτροπή ειδικευόμενων ιατρών της Ά Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ασυνόδευτα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία, προχώρησε σήμερα σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε προκειμένου τα ανήλικα παιδιά, που φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» με εισαγγελική εντολή να μετακινηθούν και να φιλοξενηθούν σε χώρο κατάλληλο για την υγεία τους, την προστασία τους και την ανάπτυξη τους;

–  Πρόκειται να ιδρύσετε κατάλληλες δομές για την φιλοξενία αυτών των παιδιών;

ΑΘΗΝΑ  11/12/2018

Ο  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ”

Loading