Καλό κλίμα, πρόσκληση Ερντογάν σε Τσίπρα

Βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση τον Ιούλιο στο περιθώριο του ΝΑΤΟ διαπιστώνουν κυβερνητικοί παράγοντες μετά από τη νέα συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας πως επανήλθε η θετική ατζέντα στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μάλιστα, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας.

propoli

Τονίστηκε από τον κ. Τσίπρα η ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασιας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκιας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανάλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Με τη σημερινή (Τρίτη) συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα και στον οικονομικό τομέα.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης προχωρά με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι.

Επί τάπητος τέθηκε, επίσης, και η αναγκαία ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό ώστε να προχωρήσει η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Το Κυπριακό από εκεί όπου το άφησαν

Όσον αφορά στο Κυπριακό:

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Επίσης, υποστηρίχθηκε κι από τον πρωθυπουργό κι απο τον κ. Ερντογάν η επικείμενη συνάντηση Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα ασφαλείας.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επανάλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

Γ.Σ.

Loading