INTIME

Καμμένος: Παίρνει αποστάσεις και για τον “Κλεισθένη”

Πολύ πιθανόν είναι πλέον να διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το σχέδιο «Κλεισθένης Ι» που αφορά την απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

propoli

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι «βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στα κατά τόπους συμβούλια της αυτοδιοίκησης».

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι παρά το γεγονός ότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, «αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».

Τούτο σημαίνει ότι εάν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, αυτή δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού και τα άλλα κόμματά έχουν δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσουν.

“Απορυθμίζει την αυτοδιοίκηση”

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Πατούλης σημείωσε πως το «νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν μεταρρυθμίζει την αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορυθμίζει» και πρόσθεσε πως «μια τέτοια διάταξη θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία, επιβαρύνοντας την ζωή των πολιτών».

Τέλος σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση της απλής αναλογικής υπογράμμισε πως «αν τελικά ισχύσει οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προεκλογικά τους προγράμματα καθώς θα καλούνται να συναλλάσσονται καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο».

Επίσης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων» και πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, του μίσους, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, κάτι που σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους για «ευαίσθητες» περιοχές της χώρας.

Loading