Καράογλου: «Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι»

Καράογλου: «Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι»

Στη Βουλή φέρνει ο Θεόδωρος Καράογλου το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της μείωσης της τιμής του γάλακτος, με ερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους μειώνεται συνεχώς η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι παραγωγοί να αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά, να συντηρήσουν τις μονάδες τους και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους.

Μείωση κατά 15 λεπτά στην τιμή του γάλακτος από το 2015

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που επικαλείται ο κ. Καράογλου, ο μέσος όρος τιμής του πρόβειου γάλακτος τα έτη 2015 και 2016 ήταν 0,96 ευρώ. Το 2017 μειώθηκε στα 0,93 ευρώ για να φτάσει φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στα 0,81 λεπτά του ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί από το 2002 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή σημειώνονται συνεχείς μειώσεις και στο γίδινο γάλα, με τον μέσο όρο τιμής να πέφτει πλέον κάτω από τα 0,50 λεπτά του ευρώ για το 2018.

Οι παραπάνω τιμές καθορίζονται, ωστόσο και από άλλους παράγοντες, όπως η συνολική ποσότητα παραγωγής που μπορεί να διαθέσει ο κάθε κτηνοτρόφος σε τόνους, αλλά και η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά και πρωτεΐνες, παράγοντες που μπορεί να ρίξουν ακόμα περισσότερο την τελική τιμή ανά λίτρο.

Παράλληλα πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι κατά τα έτη 2016 και 2017 σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 110.000 τόνους, γεγονός όμως που σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου  Ελληνικής Κτηνοτροφίας δεν δικαιολογείται από τα 13 εκατομμύρια καταγεγραμμένων αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα.

«Πρόκειται», επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Καράογλου, «για μια κατάσταση που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των κτηνοτρόφων αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη τη χώρα, καθώς εγείρει ζητήματα όπως η απουσία τακτικών και συντονισμένων ελέγχων και πιθανές ελληνοποιήσεις εισαγόμενους γάλακτος».

Loading

Play