Στην προτεραιότητα που δίδει η ΝΔ στην ολοκλήρωση του e-justice αναφέρθηκε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κων. Καραγκούνης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων μελετών με κεντρικό θέμα την πρωτοβουλία για την Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, και αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Δικαιοσύνη κατέχει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πολιτική κάθε σύγχρονης Χώρας: Αυτό που είναι ζητούμενο σήμερα και απαραίτητο για την Ελλάδα του αύριο είναι το τρίπτυχο διαφάνεια, γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα ασφάλεια δικαίου. Είναι ξεκάθαρο ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας τομέας που δεν θα έπρεπε να χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις.
Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα θεσμική ηρεμία για να λειτουργήσει και να αποδώσει, γενναίες μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών. Οι όποιες αλλαγές σχεδιαστούν στο χώρο αυτό θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου, που υπερισχύουν της εσωτερικής έννομης τάξης. Δυστυχώς στη σημερινή έννομη τάξη υπάρχει άναρχο νομοθετικό έργο και πολυνομία, μη προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, έλλειψη σύγχρονης χαρτογράφησης των δικαστηρίων και των αναγκών που μπορούν να καλύψουν και δυστυχώς απαρχαιωμένη σε πολλές περιπτώσεις κτιριακή υποδομή (δικαστηρίων).
Τόνισε μάλιστα ότι για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωση του e-justice που δυστυχώς έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα η ολοκλήρωση και η εφαρμογή του συστήματος σε όλη την χώρα ώστε να καλύπτει όλα τα δικαστήρια.
Τέλος ο κος Καραγκούνης υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη ορισμένες πολύ σημαντικές παραμέτροι στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το Κόστος της Δικαιοσύνης, τα Ειδικά Τμήματα Δικαστηρίων, τον περιορισμό των πολυμελών συνθέσεων των δικαστηρίων και πολλές άλλες.
Η θεματική στην οποία συμμετείχε ο κ. Καραγκούνης ήταν το Θεσμικό Πλαίσιο για την Οικονομική Ανάπτυξη με ομιλητές τον κο Αριστείδη Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών ΕΚΠΑ, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ τον κο Νικόλα Κανελλόπουλο, Δικηγόρο, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Μιχάλη Μητσόπουλο, Οικονομολόγο, Senior Advisor Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής (MACRO) ΣΕΒ.