Θέση για τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας παίρνει η ΝΔ, με σχετικό ενημερωτικό σημείωμά της για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα περί «ανταλλαγής» με τις συντάξεις, τις αλβανικές προκλήσεις και τη δημοσκόπηση της ALCO, η οποία εμφανίζει σημαντικά μικρότερο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες έρευνες. Αναλυτικά όσα αναφέρει στο ενημερωτικό της η ΝΔ:
Για τα περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις:
«Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα αυτό που συζητούν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους. Ότι δηλαδή, ο κ. Τσίπρας αφού μόνος του προκάλεσε και ψήφισε μια ακόμη αχρείαστη περικοπή στις συντάξεις, δεν δίστασε να την βάλει στο παζάρι για την ψήφιση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πάντα υπήρχαν διεθνείς πιέσεις και μάλιστα πολύ έντονες στην Ελλάδα για να υποχωρήσει σε μια συμφωνία με τα Σκόπια. Ο κ. Τσίπρας όμως είναι ο πρωθυπουργός που έκανε κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν διανοήθηκε. Παραχώρησε στα Σκόπια δήθεν μακεδονική εθνότητα και δήθεν “μακεδονική” γλώσσα. Με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν αφενός οι ξένοι και αφετέρου ο κ. Ζάεφ που διακηρύσσει ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών κανένας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι “Μακεδόνες” που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.
Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν υπήρχε αναγκαιότητα να ψηφισθεί ούτε το 2017 από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πόσο μάλλον να εφαρμοσθεί σήμερα καθώς δεν υπήρχε τέτοια δημοσιονομική αναγκαιότητα. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που δεν υπήρχε καν στο τρίτο μνημόνιο του 2015, επεβλήθη στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Αυτή λοιπόν την αναξιοπιστία επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να την ανακτήσει μέσω του Σκοπιανού.
Ανταλλάσσοντας, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ένα μέτρο που δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να είχε ψηφίσει -γιατί δεν χρειαζόταν- με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του διαρρέει ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη στους ηγέτες της Ε.Ε. και θα ζητήσει να τις αποδοκιμάσουν. Είναι κωμικοτραγική η αντίδραση και προδίδει την αμηχανία του κ. Τσίπρα.
Η συμπεριφορά τους θυμίζει μικρά κακομαθημένα παιδιά που απειλούν συμμαθητές τους ότι θα τους καταγγείλουν στο δάσκαλο.
Και θέλουν λένε και στοιχεία. Μα θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ντοκουμέντα στη μυστική διπλωματία που εξ αρχής έκανε η κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε για να καλύψει την αναξιοπιστία του και να διορθώσει τα λάθη του να βάλει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης ακόμη και μια συμφωνία για ένα εθνικό ζήτημα. Τις διεθνείς πιέσεις τις γνώριζαν όλοι. Ας απαντήσουν εκείνοι γιατί ενέδωσαν σε αυτές τις πιέσεις.
Ο κ. Τσίπρας είναι που πρέπει να εξηγήσει γιατί δέχθηκε να υπογράψει κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν είχε διανοηθεί να αποδεχθεί. Και επειδή πρέπει να τελειώνουν τα αστεία ότι η ΝΔ είχε τάχα κάνει ανάλογες υποχωρήσεις στο παρελθόν, ας εξηγήσουν γιατί μόνον τώρα πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί ότι πήραν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ποτέ στο παρελθόν. Και βέβαια υπάρχει και η αντίδραση της Βουλγαρίας για το θέμα της γλώσσας. Είναι μάλιστα εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε δήθεν μακεδονική γλώσσα η Βουλγαρία, που αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δεν αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα. Αυτό άραγε πώς το εξηγούν στο ΣΥΡΙΖΑ;».
Για την απουσία Μητσοτάκη από το συνέδριο του ΕΛΚ:
«Όσον αφορά τη δήθεν εσκεμμένη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το συνέδριο του ΕΛΚ, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη ΝΔ γνωρίζουν από την Κυριακή το βράδυ, πριν δηλαδή από τη συζήτηση στη Βουλή, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει στη Σύνοδο του ΕΛΚ λόγω των υποχρεώσεων που έχει ενόψει του Συνεδρίου της ΝΔ που ξεκινά αύριο.
Ως εκ τούτου ας πάψουν επιτέλους να σκαρφίζονται γελοιότητες στο Μαξίμου και επειδή τους ξαφνικά κόπτονται για τις σχέσεις της ΝΔ με τους εταίρους ας γνωρίζουν: Μπορεί να μην παραστεί η ΝΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά θα παραστεί το ΕΛΚ στο Συνέδριο της ΝΔ. Και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, που όχι μόνον θα μιλήσουν το Σάββατο στο συνέδριό, αλλά προφανώς θα πουν το αυτονόητο. Ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα και τη θέση των λαϊκιστών να λάβει μια υπεύθυνη κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Για τις εξελίξεις στην Αλβανία:
«Η απόφαση του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου είναι απολύτως απαράδεκτη. Και βεβαίως ήδη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέδρασε θέτοντας το ζήτημα στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν.
Με επιστολή που του απέστειλε επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και κάλεσε την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, καθώς αυτές υπονομεύουν όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αλλά τελικά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Οι πολίτες ακόμα περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι διεθνείς κινήσεις του κ. Τσίπρα που είναι και Πρωθυπουργός εκτός από ΥΠΕΞ».
Για τη δημοσκόπηση της ALCO:
«Εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, η συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία εμφανίζει σταθερά μικρότερες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Παρόλα αυτά, το 6,2% δεν είναι μια μικρή διαφορά, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.
Η συγκεκριμένη εταιρεία επίσης, σε σχέση με τη μέτρησή της προ τριών μηνών (Σεπτέμβριος) διευρύνει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντικό αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί σε όλες τις μετρήσεις ότι σε σχέση με τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανακτήσει ένα μέρος της συσπείρωσής του -κάτι απολύτως αναμενόμενο- με αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να κάμπτονται καθόλου τα ποσοστά της ΝΔ, να εμφανίζεται μια μικρή μείωση της διαφοράς.
Προκαλεί εντύπωση όμως, για παράδειγμα, ότι έλειπε η ερώτηση περί παράστασης νίκης αλλά και περί καταλληλότερου για πρωθυπουργό, δηλαδή δύο διαχρονικές “σταθερές” στα δημοσκοπικά ερωτήματα. Επιπλέον, δεν έχει ξανατεθεί ερώτημα στους πολίτες ποια εξέλιξη θα ήθελαν να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, και να υπάρχει ως σουρεαλιστική επιλογή απάντησης το να ξαναγίνουν εκλογές!
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ερώτημα στοχεύει αν μη τι άλλο στο να μην αποτυπωθούν ευκρινώς οι απόψεις των πολιτών για το αν επιθυμούν να δοθεί μια τρίτη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ ή να αναλάβει τη διακυβέρνηση η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».