Κατσίκης: «Ανέφικτο να μας αλλάξουν θέση για τα Σκόπια»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Σε πείσμα των πολέμιων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα ολοκληρώσει το σκοπό της ύπαρξής της και θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη» υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

propoli

Από την άλλη, πάντως, σημειώνει πως θα ήταν φυσικά αδόκιμη κι οπωσδήποτε ανέφικτη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της θέσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο ζήτημα των Σκοπίων, η οποία είναι μία, διαυγής, συγκεκριμένη κι οριοθετημένη, δηλαδή καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Όσον αφορά τη διαφορετική θέση συναδέλφων του στους ΑΝΕΛ επί της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνει πως δεν θα υπερισχύσει της κομματικής γραμμής, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως το κόμμα του θα έχει μέλλον γιατί υπήρξε έντιμο στη σχέση του με τους πολίτες και συνεπές στις αρχές της ιδεολογικής του ταυτότητας.

Σε σχέση με τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από τη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» καθ’ υπόδειξη του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κατσίκης υπενθυμίζει πως ο υπουργός Άμυνας έχει ζητήσει κι έχει λάβει στο παρελθόν άρση της ασυλίας του και παρουσιάστηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για περιπτώσεις που ήταν μηνυόμενος, οπότε δεν θα μπορούσε να του καταλογίσει κανείς φυγοδικία. Όσον αφορά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναφέρει πως οι οργανωμένοι θεσμοί της πολιτείας οφείλουν να στέκονται προστατευτικοί στο πλευρό των πολιτών κι απέναντι από κάθε μορφή παραβατικότητας, ωστόσο καταδικάζει τη βία που πολλές φορές παρανόμως εκδηλώνεται.

 «Μη δεκτική επιβολών…»

Από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως δεν θέλουν να αλλάξουν γνώμη στον Πάνο Καμμένο για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πως είναι κρίμα να μην φτάσει αυτή η κυβέρνηση μέχρι το τέλος και να δρέψει τους καρπούς της απαλλαγής της χώρας από τα μνημόνια. Πώς τοποθετείστε επ’ αυτού;

«Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω πως η μετεκλογική σύγκλιση και συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων υπαγορεύθηκε από την αναγκαιότητα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επαναφορά της σε μια τροχιά ανάκαμψης.

Οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ήταν εξ’ αρχής γνωστές και αμοιβαία σεβαστές. Η οπτική θεώρηση των εθνικών θεμάτων είναι σε μερικές περιπτώσεις ξεκάθαρα διαφορετική και μη δεκτική επιβολών. Θα ήταν φυσικά αδόκιμη και οπωσδήποτε ανέφικτη οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της θέσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο ζήτημα των Σκοπίων, η οποία είναι μία, διαυγής, συγκεκριμένη και οριοθετημένη.  Καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”. Σε πείσμα όμως των πολέμιων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ολοκληρώσει το σκοπό της ύπαρξής της και θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Πώς κρίνετε τη στάση ορισμένων συναδέλφων σας στους ΑΝΕΛ που παρουσιάζονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τη συμφωνία; Υπάρχει μέλλον για το κόμμα μετά από τις εκλογές;

«Στο ζήτημα της υπερψήφισης από πλευράς ορισμένων συναδέλφων μου της συμφωνίας των Πρεσπών, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως πρόκειται για προσωπική τους θέση, η οποία  -κατά την άποψή μου- δεν θα υπερισχύσει της κομματικής γραμμής. Με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ πως ρίχνετε νερό στο μύλο της “δημοσιογραφίας” που ασκείται από τους πολέμιους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα έχουν μέλλον γιατί υπήρξαν έντιμοι στη σχέση τους με τους πολίτες και συνεπείς στις αρχές της ιδεολογικής τους ταυτότητας. Έχουμε ξαναζήσει το θρίλερ των δημοσκοπήσεων που το Κίνημα τις ανέτρεψε και μπήκε στη Βουλή με αυξημένη εντολή. Αυτή του ρυθμιστικού παράγοντα».

 «Τήρηση αποστάσεων προς εθνικό όφελος»

Εκτιμάτε πως η σπουδή κλεισίματος του Σκοπιανού συνδέεται με σχετική αμερικανική πίεση; Πόσο ωφελεί τη χώρα η αποξένωσή της από τη Ρωσία;

«Οι μακροχρόνια φίλιες σχέσεις της Ελλάδος και με τις δύο αυτές χώρες διασφαλίζουν την ισορροπία των σχέσεων και την τήρηση των αποστάσεων εκείνων που λειτουργούν προς όφελος της πατρίδας μας. Η εθνική μας αυτοτέλεια εγγυάται τη σταθερότητά μας σε ενδεχόμενες επιχειρούμενες πιέσεις».

-Ορθώς ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την ενεργοποίηση του αυτόφωρου για τους δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου»; Πόσο δίκαιο είναι οι βουλευτές να μπορούν να καλύπτονται πίσω από την ασυλία τους την ίδια ώρα που οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν ακόμα και με αυτόφωρο για όσα γράφουν;

«Σε έναν άνθρωπο όπως ο Πάνος Καμμένος, που ο ίδιος ζήτησε κι έλαβε άρση της ασυλίας του και παρουσιάστηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για περιπτώσεις που ήταν μηνυόμενος, δεν θα μπορούσε να του καταλογίσει κανείς φυγοδικία. Το ότι όλοι απέναντι στο νόμο είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι “πιο ίσοι” δεν ισχύει για τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ισχύει όμως η Πυθαγόρεια θέση πως η δικαιοσύνη είναι τετράγωνη, σε όλα τα μέρη, ίσα και όμοια. Ο άνθρωπος λοιπόν, που με παρρησία και χωρίς προκάλυψη στέκεται ενώπιον της δικαιοσύνης, ζητά ακριβώς το ίδιο να πράξουν και οι κατήγοροί του. Γιατί, ειλικρινά, το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η δικαιοσύνη».

 «Διαρκής απειλή το οργανωμένο έγκλημα»

Με αφορμή τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, πού φτάνουν τα όρια της αυτοδικίας, πού μετατρέπεται σε εκδίκηση και ποια πρέπει να είναι η στάση των οργανωμένων θεσμών της πολιτείας απέναντι στην εγκληματικότητα;

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς να συμφωνήσουμε πως κοινός παρονομαστής όλων μας είναι η ασφάλεια των πολιτών, σε μια κοινωνία δικαιϊκών αξιών. Με έχει βαθιά συγκλονίσει ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος. Η γιγάντωση του “οργανωμένου εγκλήματος” συνιστά πλέον διαρκή απειλή για το πολιτικό σύστημα και για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Τα θεμέλια της κοινωνικής συμβίωσης υπονομεύονται και πυροδοτούνται βίαιες και ακραίες συμπεριφορές. Οι οργανωμένοι θεσμοί της πολιτείας, οφείλουν να σταθούν προστατευτικοί στο πλευρό των πολιτών και απέναντι από κάθε μορφή παραβατικότητας. Ωστόσο, καταδικάζω τη βία, που πολλές φορές παράνομα εκδηλώνεται».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Loading