Του Χρήστου Τσαλικίδη
Με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό να κορυφώνονται, είναι προφανές ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύονται κομπάρσοι της ιστορίας.
Οι πιέσεις ξένων κέντρων αποφάσεων για την εξεύρεση λύσης είναι αφόρητες και αμφότεροι δείχνουν αποφασισμένοι να λύσουν ένα ζήτημα δεκαετιών υπό την πίεση και τα θέλω τρίτων…
Το ερώτημα που τίθεται έντονα τους τελευταίους μήνες είναι ποια από τις δυο χώρες θα κερδίσει τα περισσότερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση και ποια θα βρεθεί στην πλευρά του ηττημένου. Οι ενδείξεις που υπάρχουν, ωστόσο, μιας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται στα κρυφά αφήνοντας στο σκοτάδι το κοινοβούλιο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πλευρά της ιστορίας στην οποία θα σταθεί στο τέλος η Ελλάδα!
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όσα μεταδίδουν τα Σκοπιανά ΜΜΕ, το όνομα που κυριαρχεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι το «Βόρεια Μακεδονία», χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι. Όσον αφορά το «erga omnes» που θέτει η Αθήνα ως απαραίτητη προϋπόθεση συμφωνίας, η άρνηση του Σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ να το συζητήσει, απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τη συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί αμηχανία σε Ελλάδα και Σκόπια. Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα της ταυτότητας και αν θα καθιερωθεί ως «βορειομακεδονική» ή «μακεδονική».
Εξοργισμένος με Κοτζιά ο Καμμένος
Με τις εξελίξεις να… τρέχουν και τη Γερμανία να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας, το κλίμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιάζει με καζάνι που βράζει. Ο λόγος είναι η συγκατάθεση που φέρεται να έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος πριν η κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, να κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών πως τον εξαπάτησε, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος τον διαβεβαίωνε πως ο βόρειος γείτονας θα λάμβανε θέση παρατηρητή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Γι’ αυτό και η απογοήτευσή του ήταν μεγάλη όταν πληροφορήθηκε πως η Ελλάδα υποχώρησε κι από αυτήν την «κόκκινη γραμμή».
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ κι ούτε αναμενόταν να έχει τουλάχιστον μέχρι και σήμερα Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν είναι ενθουσιασμένος (sic) με τις δηλώσεις του Σκοπιανού ομολόγου του περί αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Από εκεί και πέρα, από το Μαξίμου καθησυχάζουν πως ακόμα κι αν τα Σκόπια λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ αυτό δεν σημαίνει κι αυτόματη ένταξή τους, η οποία θα τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης μέχρι το φθινόπωρο.
Ασφυκτική πίεση από την Γερμανία για λύση εδώ και τώρα
Το εσωτερικό μέτωπο και τα… νεύρα του Πάνου Καμμένου δεν είναι η μόνη πίεση που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το Βερολίνο επιδεικνύει μια ανεξήγητη βιασύνη να κλείσει το Σκοπιανό εδώ και τώρα. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο, όπου παραδέχθηκε ότι η Καγκελαρία επέδρασε «προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». Επίσης, επισήμανε με νόημα ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται, συνολικά, για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της πιστής εφαρμογής όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Νέα συλλαλητήρια στις 6 Ιουνίου
Με τη συμφωνία για το Σκοπιανό να βρίσκεται τόσο κοντά, όσο και μακριά, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέων συλλαλητηρίων στις 6 Ιουνίου. Οι πόλεις που θα πραγματοποιηθούν είναι: Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη. Το ακριβές σημείο που θα συγκεντρωθούν οι πολίτες σε κάθε πόλη θα ανακοινωθεί από την οικεία δημοτική αρχή.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik σήμερα, Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018