Για προσφυγικό και ακροδεξιά συζήτησαν Κοντονής – Μιγιάτοβιτς

Για προσφυγικό και ακροδεξιά συζήτησαν Κοντονής – Μιγιάτοβιτς

Την ανησυχία του για την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στον ευρωπαϊκό χώρο εξέφρασε στη νέα Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Σε σημερινή (28/6) τους συνάντηση, ο κ. Κοντονής αφού ευχήθηκε στη νέα επίτροπο καλή επιτυχία στο έργο της, την ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, η ψήφιση του νόμου για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες και του νέου Συμφώνου Συμβίωσης, η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Προστασία Θυμάτων Εγκληματικότητας και η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, καθώς και η κύρωση σειράς συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Μιγιάτοβιτς ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως στην Ελλάδα το πρόβλημα έγκειται στο νεοναζιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και του οποίου η επιρροή αυξήθηκε σε συνθήκες κρίσης και συνέπεσε με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική στήριξη από την Ευρώπη στο μεταναστευτικό, αποσπώντας τη δέσμευση της Επιτρόπου ότι θα ζητήσει τη συνδρομή όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και Οργάνων προς τη χώρα μας.

Η Επίτροπος συμμερίστηκε απολύτως τις απόψεις του κ. Κοντονή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μετακινείται από τις πανανθρώπινες αξίες, τις αρχές και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τόνισε ότι η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι ανάχωμα σε όσους επιδιώκουν την κατάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα αξιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της χώρας μας ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας προς όφελος των κοινών σκοπών.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπασπύρου, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

Loading

Play