Κοτζιάς: «Ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ε.Ε. περνά μέσα από νομική επικύρωση της συμφωνίας»

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος τους προς την Ε.Ε. περνά μέσα από τη νομική επικύρωση της συμφωνίας για το όνομα έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σερ ερώτηση που του τέθηκε ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον σκοπιανό ομόλογό του και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

propoli

«Αύριο στις 10.30 θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δυο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

«Το μέλλον ανήκει στο μέλλον»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο, όπως είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη της Βαλκανικής, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας».

Στον αντίποδα ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την αυριανή συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και τον Μάθιου Νίμιτς ως μια από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές.

Ντιμιτρόφ: «Να κλειδώσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί»

«Έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά είμαστε γείτονες. Όλοι μας επιθυμούμε ευτυχείς και φιλικούς γείτονες, εμείς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, είναι η χώρα που το 2003 διοργάνωσε τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, όπου η Ευρώπη έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας και τώρα έχουμε μία ευκαιρία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με λειτουργικό τρόπο και μακροπρόθεσμα να παράξουμε φιλικές σχέσεις κι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψουμε τους Έλληνες φίλους μας στους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας. Γιατί δεν υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να έχεις στο πλευρό σου τους γείτονές σου να σε βοηθούν στην πορεία σου προς την πρόοδο. Θα είναι καλό για εμάς, καλό για την Ελλάδα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Loading