INTIME

Κουβέλης: Προτεραιότητα οι συνδέσεις Θεσσαλονίκης – Λαυρίου με Σμύρνη

Με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Özügerginn, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, στο υπουργείο, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

propoli

Στο πλαίσιο της συνάντησης γνωριμίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη, δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, στη βάση της ισχύουσας διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και του «Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ναυτιλιακής Συνεργασίας».

Σε συνέχεια των διαμειφθέντων στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής των δύο χωρών (Φεβρουάριος 2019), ο υπουργός και ο πρέσβης επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων για την υλοποίηση θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας και ειδικότερα μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης-Σμύρνης και Λαυρίου-Σμύρνης, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αντίστοιχου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε την προτεραιότητα που αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στην ταχεία προώθηση των τεχνικών διαδικασιών για την ανάπτυξη των θαλασσίων αυτών συνδέσεων και στην επίσπευση υλοποίησης των απαιτουμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να πληρούνται με επάρκεια οι όροι για τη λειτουργία τους.

Στο πλαίσιο επιβεβαίωσης σημείων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο.) και ειδικότερα στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών του Συμβουλίου του IMO (25.11-05.12.2019), όπου η Ελλάδα παραδοσιακά εκλέγεται στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου, η δε Τουρκία εξελέγη στην κατηγορία «Γ».

Η ισχυρή παρουσία της χώρας στην ναυτιλία

Ιδιαίτερη μνεία από τουρκικής πλευράς έγινε στην ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην ναυτιλία, ενώ εκφράστηκε και ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας με στόχο την αύξηση της εμπορευματικής κίνησης διά των λιμένων των δύο χωρών, καθώς και επί θεμάτων ναυπηγοεπισκευής και ανακύκλωσης πλοίων.

Στο πεδίο των λειτουργιών ακτοφυλακής, οι δύο πλευρές κατέγραψαν τη συμφωνία τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών τους, με έμφαση στον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων, στο πλαίσιο υφισταμένων διαδικασιών και πρακτικής.

Παράλληλα, συμφώνησαν στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους σε θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Loading