Του Γιάννη Συμεωνίδη
Δεν έλειψαν οι διαφωνίες, σε πολιτισμένο πάντως επίπεδο, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συζήτησε την πρόταση του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι περισσότερες αντεγκλήσεις περιστράφηκαν γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου αποφασίστηκαν οι μέχρι κι έξι επαναληπτικές ψηφοφορίες κι αν δεν βρεθεί λύση η εκλογή του απευθείας από το λαό χωρίς διάλυση της Βουλής, καθώς κι ο διαχωρισμός κράτους- Εκκλησίας, με έμφαση στο άρθρο 3.
Κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως η άμεση εκλογή ΠτΔ δεν αλλοιώνει το πολίτευμα από προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική, αφού υπάρχει το σχετικό παράδειγμα της Αυστρίας.
Μεγαλύτερη ήταν, πάντως, η ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3 για το οποίο αρκετοί βουλευτές, προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη, ζήτησαν την κατάργησή του.
Ειδικότερα, ο κ. Φίλης ζήτησε και την κατάργηση της εναρκτήριας αναφοράς “εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφώνησε να μην καταργηθεί η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία, να γίνει πιο λιτό το άρθρο 3 και να αναφέρεται ρητώς η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
Σε αυτό το σημείο δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στον κ. Φίλη, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο ακύρωσης των αλλαγών από το ΣτΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν καθησυχαστικός ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η διατύπωση θα είναι πολύ προσεκτική και θα υπάρχει και σχετική ερμηνευτική δήλωση.
Κανείς, πάντως, δεν διαφώνησε με τον υποχρεωτικό πολιτικό όρκο για όλους τους αιρετούς και τους δημόσιους υπάλληλους.
“Πολύ χαλαρό κλίμα”
“Το κλίμα ήταν πολύ χαλαρό, αλλά οι βουλευτές είμαστε κουρασμένοι κι απογοητευμένοι.
Όσοι μπορούμε ακόμα να συναναστρεφόμαστε με τον κόσμο το καταφέρνουμε χάρη στην καλή μας σχέση με ορισμένες επαγγελματικές ομάδες”, αναφέρει με νόημα στο Politik βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να καταλαγιάσει, εξάλλου, τις αντιδράσεις βουλευτών που ήθελαν να συζητήσουν και τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας- κυρίως το μέλλον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ή χωρίς τον Πάνο Καμμένο- ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης, έδωσε την υπόσχεση πως αυτή θα ξανασυνεδριάσει σύντομα για να ακουστούν όλες οι απόψεις επί όλων των ανοιχτών πληγών.