Κουτσούμπας: Να μη ρίξει η κυβέρνηση το βάρος των τραπεζών στους πολίτες

Κουτσούμπας: Να μη ρίξει η κυβέρνηση το βάρος των τραπεζών στους πολίτες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να ρίξει το βάρος των προβλημάτων των τραπεζών στον λαό με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και κούρεμα καταθέσεων», καθώς όπως ανέφερε «κάτι τέτοιο ακούγεται».

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, τις τράπεζες και γενικότερα στην Ευρωζώνη, είπε ότι «είμαστε στην αρχή εξελίξεων», προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής, πρώτο, το θέμα της «κανονικότητας», την οποία χαρακτήρισε «επίπλαστη» καταρρέει, δεύτερο, είναι δεδομένη η ανεπαρκής κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, και λόγω των «κόκκινων δανείων» και γι’ αυτό εντείνονται οι πιέσεις για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και, τρίτο, οι πιέσεις δεν έχουν μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλλά αφορούν επίσης παρεμβάσεις για τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς και πιέσεις πολιτικού χαρακτήρα σχετιζόμενες με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς για τη μεταφορά των «κόκκινων δανείων» σε «ειδικό φορέα», με ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών μεγάλων οφειλετών προκειμένου να μην πειραχθούν οι οικονομίες του κόσμου, έκρινε ότι ο λαός πρέπει να ξεφύγει από την λογική του «μικρότερου κακού» και να πει «όχι» στα ημίμετρα, καθώς ακόμα και σε περίπτωση τέτοιας μεταφοράς, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Για την περικοπή των συντάξεων

Για την περικοπή συντάξεων, είπε ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση, χωρίς να αποκλείεται να πάρει το ζήτημα αναβολή, υπογραμμίζοντας ότι όσο ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου δεν αποκλείεται οποιαδήποτε στιγμή να εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής.

Σημείωσε ότι συνολικά έχουν γίνει 21 μειώσεις συντάξεων, πολλές από αυτές επί θητείας κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κατάργηση του ΕΚΑΣ και μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι και τα τρία μνημόνια με όλους τους εφαρμοστικούς τους νόμους είναι σε ισχύ, όπως και οι αναδιαρθρώσεις που αποτελούν την ουσία των μνημονίων.

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Αναφορικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είπε ότι η επέκτασή τους αφορά 4 κλάδους από τους 44 συνολικά, χωρίς να καλύπτεται το σύνολο των εργαζομένων ακόμα και σε αυτούς τους κλάδους: μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας, ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί.

Ως προς τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η κυβέρνηση εκείνο που έκανε ήταν η ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση που προβλέπει τον ορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, βάζοντας έτσι τέλος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, γεγονός, που όπως επισήμανε «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ΝΔ «χειροκρότησε» την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, είπε ότι και με αφορμή αυτό έχει ανοίξει «η βεντάλια στα Βαλκάνια», εκτιμώντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν θα τελειώσουν σύντομα.

Χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη για όλους τους λαούς της περιοχής τόσο την Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας.

Υπενθύμισε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην Κύπρο και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μετά την οποία «έφτιαξαν το προτεκτοράτο Κόσοβο», το οποίο όπως είπε από την 1η Ιανουαρίου 2019 «ατύπως εντάσσεται στην Αλβανία», αφού έχει προαναγγελθεί η κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων.

«Έτσι δημιουργείται στη πράξη η “Μεγάλη Αλβανία”», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η Αλβανία «συνεχίζει να μιλά για Τσαμουριά κ.λπ.».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν αφήνει «απέξω» τη Ρωσία, η οποία δεν είναι η ΕΣΣΔ, αλλά «καπιταλιστική δύναμη, δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη με δικά της συμφέροντα» στην περιοχή, όπως και η Κίνα, «δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως».

Είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ομοίως ο λαός της πΓΔΜ και οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να παλέψουν για να μην ενταχθούν οι χώρες τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να καλλιεργεί εθνικισμούς και εμπεριέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, ο οποίος στην πΓΔΜ μένει ανοιχτός και με τα θέματα του «Μακεδόνα» πολίτη και της “Μακεδονικής” γλώσσας, «και με τη βούλα της ελληνικής κυβέρνησης».

Κάλεσε τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και τον λαό της πΓΔΜ να αντιπαλέψουν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εθνικιστικές δυνάμεις, όπως και στη γειτονική χώρα, που κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Τόνισε ότι η σύγκρουση δεν είναι ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, ούτε τόσο μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά αφορά σύγκρουση ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, «είναι από τη μία οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είναι χώρες της ΕΕ και η Κίνα».

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον του λαού και της πλουτοκρατίας.

Ερωτηθείς γιατί χαρακτηρίζει «dealer» τον πρωθυπουργό, απάντησε «διότι εμπλέκει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς τον λαό, είναι ο σημαιοφόρος των Αμερικανών, και του ΝΑΤΟ στη περιοχή, χρεώνοντας ταυτόχρονα τον λαό με 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».

Απέρριψε το ότι οι θέσεις του ΚΚΕ προσομοιάζουν σε εκείνες της ΝΔ σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι η ΝΔ συμπίπτει με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, «που είναι και το κύριο θέμα».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα στήριζε πρόταση μομφής της ΝΔ στην κυβέρνηση για το «Σκοπιανό», χαρακτήρισε «γελοιότητα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε προεκλογική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ ρίχνει μομφή στη κυβέρνηση για τη πολιτική της συνολικά.

Επισήμανε ότι αν η ΝΔ καταθέσει τέτοια πρόταση αυτή, πολιτικά, θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Ως προς την εξωτερική πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ, είπε ότι βάσει αυτής η χώρα θα έχει σχέσεις αμοιβαία επωφελείς με όλες τις χώρες του κόσμου χωρίς τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές δεσμεύσεις που της υπαγορεύουν τώρα η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading

Play