Κούλογλου: «Με τις εκλογές τελειώνει η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ»

Για πολλα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

propoli

Αρχικά ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία βγήκαν συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Δε συμφέρει αυτή τη στιγμή καμιά αναταραχή στην πορεία για το τέλος του μνημονίου και την διαπραγμάτευση για το χρέος με τους δανειστές. Οι δανειστές φοβούνται ότι μπορεί να ξαναγυρίσουμε στα ίδια, εάν το παλιό πολιτικό σύστημα και ιδίως η Νέα Δημοκρατία επανέλθει στα πράγματα και χρησιμοποιήσει ξανά το πελατειακό κράτος και το κράτος γενικά ως λάφυρο. Οποιαδήποτε απόπειρα να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν, έστω και μέσω μιας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα έβαζε μεγάλα εμπόδια στην πορεία προς την έξοδο. Εμείς χρειαζόμαστε μία σταθερότητα, ήρεμο κλίμα, να πάμε σε διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν ενωμένοι».

Πιθανός ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Πόσο πιθανή δείχνει να είναι μία συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυτή η προοπτικά εφόσον ισχύσει η απλή αναλογική.

«Εάν υπάρξει εφαρμογή της απλής αναλογικής, τότε υπάρχει ανάγκη ευρύτατων συγκλήσεων, όχι μόνο με συγγενείς πολιτικούς χώρους, αλλά και με χώρους που δεν είναι συγγενείς μας. Αυτό που κάθε φορά πρέπει να αναζητείται δεν είναι η εξυπηρέτηση των στενά κομματικών συμφερόντων, αλλά η εξυπηρέτηση της χώρας. Και το 1990 που ήταν μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση σχηματίστηκε οικουμενική κυβέρνηση».

Τέλος αναφερόμενος στις μετεκλογικές πολιτικές συνεργασίες αλλά και σε αυτή με τους ΑΝΕΛ ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πώς «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κλείνει με την προκήρυξη των εκλογών. Με το τέλος του μνημονίου κλείνει μια ιστορική περίοδος όπου η χώρα ήταν σε έκτακτη κατάσταση και απαιτούσε έκτακτες συνεργασίες. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη η αριστερά συνεργάζεται με την κεντροαριστερά.

Η συνεργασία μας μετεκλογικά πρέπει να είναι με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά εάν εννοείται σοσιαλιστή τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο, αυτή την πτέρυγα των ανθρώπων και την πολιτική σκέψη δεν θεωρώ ότι έχει καμία σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Είναι μια δεξιά πολιτική σκέψη που θα καταλήξει σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, και ίσως καταφέρουν τελικά να μπουν και  στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

 

 

Loading