Κράτησε μικρό καλάθι για τα μακεδονικά προϊόντα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ουσιαστικώς την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να κατοχυρώσει πλήρως τα εμπορικά σήματα μακεδονικών εταιρειών παραδέχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, σημειώνοντας πως η σχετική Επιτροπή θα έχει μια αρκετή δύσκολη δουλειά που θα κρατήσει αρκετό καιρό.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις προσηλωμένη, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.

Σε ερώτησή μας για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε επίσης πως θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με θετικό τρόπο και θα έχουν μια εποικοδομητική διάθεση, για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα δύσκολα, πράγματι, προβλήματα που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος, εξάλλου, υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι τον κατώτατο μισθό, αλλά σημείωσε με νόημα πως αν είχε αφεθεί αυτό τώρα στη ΓΣΕΕ δεν θα είχε αυξηθεί ποτέ.

Το Politik ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και για πιθανή αντικατάσταση των υφυπουργών Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου, και Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, οι οποίοι κατεβαίνουν υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, για να απαντήσει πως αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα κριθούν στην ώρα τους.

Αναλυτικώς οι ερωτήσεις- απαντήσεις

POLITIK: Όσον αφορά, κύριε Εκπρόσωπε, τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ένα ζήτημα με τα εμπορικά σήματα, γιατί είναι ελάχιστες, λίγες σχετικά οι ελληνικές εταιρείες που έχουν κατοχυρώσει τη λέξη Μακεδονία, Μακεδονικός, στην ονομασία στα προϊόντα τους. Υπάρχει κάποια φιλοσοφία με την οποία θα «κατεβεί» η κυβέρνηση στη συζήτηση με την άλλη πλευρά για την κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη και στον κόσμο; Και όσον αφορά την επίσκεψη στην Τουρκία, θα κομίσει κάποιες καινούριες προτάσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσον αφορά τα χρόνια ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είτε αφορούν το Αιγαίο, είτε θα θέσει πιο έντονα ζητήματα, όπως για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την παραβίαση από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις προσηλωμένη, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Και νομίζω ότι έχουν ακουστεί σε αυτή τη συζήτηση απίστευτες ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, ότι δήθεν δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε νέα προϊόντα με την ονομασία «Μακεδονικά», λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για ένα απολύτως αυθαίρετο νομικό συμπέρασμα. Δεν προκύπτει πουθενά από τη Συμφωνία αυτό. Επομένως, νομίζω ότι σε αυτή την επιτροπή, η οποία θα έχει πράγματι μια αρκετά δύσκολη δουλειά που θα κρατήσει και για αρκετό καιρό, θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα ελληνικά προϊόντα.

Τώρα, σε σχέση με τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε ότι είναι σαφής πάντοτε και προσηλωμένη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία θεωρούμε ότι δεν συμβάλλει ούτε στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία, ούτε φυσικά συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, αντιθέτως, υπονομεύει, αν θέλετε, τις καλές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι σε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα είναι μια δύσκολη συζήτηση και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με θετικό τρόπο και θα έχουν μια εποικοδομητική διάθεση, για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα δύσκολα, πράγματι, προβλήματα που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις.

POLITIK: Η ΓΣΕΕ, για το θέμα του κατώτατου μισθού, σας κατηγορεί ότι ναι μεν καλώς ελήφθη η απόφαση, αλλά θα έπρεπε να μην είναι υπουργική απόφαση, αλλά απόφαση των κοινωνικών εταίρων. Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός αυτό να αλλάξει για το 2020, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει μια σχετική συνταγματική πρόταση ότι πρέπει να περάσει στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων ο καθορισμός του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, με κίνδυνο να κατηγορηθώ, επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι αν είχαμε αφήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη ΓΣΕΕ, μάλλον δεν θα τη βλέπαμε ιδιαίτερα σύντομα.

POLITIK: Αντικατάσταση της κυρίας Νοτοπούλου και του κυρίου Ηλιόπουλου θα υπάρξει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα κριθούν στην ώρα τους.

Loading