Κυβέρνηση: “Θα δώσουμε όταν θα έχουμε”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τι συμβαίνει τελικώς με το επίδομα- δώρο Πάσχα για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων;

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί στην παρούσα χρονική περίοδο καθώς δεν υφίστανται τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως αυτή η συζήτηση δημιουργήθηκε τεχνηέντως από τη ΝΔ προκειμένου να φανεί η κυβέρνηση κοινωνικώς ανάλγητη επειδή δεν δίνει δώρο Πάσχα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και παραπέμπουν στις προχθεσινές (Τρίτη) δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, οι οποίες δεν διαφέρουν από τις χθεσινές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο του “θα δώσουμε όταν θα έχουμε”.

Διαψεύδουν, επίσης, οι ίδιες πηγές πως υπάρχει ένα ποσό 658 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να διατεθεί γι’ αυτόν το σκοπό.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν με νόημα πως ακόμα και μία ήττα με τρεις μονάδες διαφορά από τη ΝΔ θα είναι διαχειρίσιμη, αφού στην ουσία θα αποτελεί νίκη με βάση το δημοσκοπικό πήχη που έχει τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι οτιδήποτε παραπάνω ως διαφορά θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Σύμμαχός τους οι Ευρωπαίοι

Σύμμαχός τους, πάντως, στο Μαξίμου είναι και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι κάνουν τα στραβά μάτια στις παρασπονδίες- αν και δεν είναι πολλές- της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας- “προστατεύουμε και τους δανειολήπτες, αλλά και τη βιωσιμότητα των τραπεζών”-, καθώς και στις διεργασίες για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, καθώς και για την προστασία των συντάξεων χηρείας.

Την ίδια ανεκτικότητα, άλλωστε, επέδειξαν οι Βρυξέλλες και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία είχαν λάβει δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα κινηθεί πάνω από το 6% και τελικώς ήταν 11%.

Γι’ αυτό και στο Μαξίμου εκφράζουν τη μεγάλη αισιοδοξία τους πως στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα επιστραφεί στη χώρα μας το ποσό του σχεδόν ενός δισ. ευρώ από τα διακρατηθέντα από την ΕΚΤ κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Loading