Κυβέρνηση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα στην πρωθυπουργική καρέκλα… Το καλύτερο για εκείνον θα ήταν να παραιτηθεί, διότι πολύ απλά είναι όμηρος του Πάνου Καμμένου και παριστάνει πως ηγείται σε μια κυβέρνηση στην οποία ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

propoli

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τις εξελίξεις της χθεσινής ημέρας, κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας «προσκύνησε» τον κυβερνητικό του εταίρο προκειμένου να εξασφαλίσει λίγους μήνες παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στον Νίκο Κοτζιά χαράσσει γραμμές άμυνας διότι εκτιμά ότι οι μέχρι πρότινος συνοδοιπόροι θα τον εμφανίσουν ως αποδιοπομπαίο τράγο, σε ενδεχόμενη αποτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών. Ότι δηλαδή έκαναν και με τον Γιάνη Βαρουφάκη αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2015 και των όσων ακολούθησαν.

Μόνο που ο πρώην ΥΠΕΞ δεν είναι Βαρουφάκης, ούτε προτίθεται να θυσιαστεί στην πολιτική «αρένα». Για αυτό και η σημερινή συνεδρίαση της κίνησής του «Πράττω» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον όσον αφορά στα μελλούμενα.

Αδύναμος πολιτικά ο Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και περιμένουν τις εξελίξεις στα Σκόπια ούτως ώστε να συζητήσουν για το μέλλον της δικής τους σχέσης. Άλλωστε δεν ξαναέγινε πρωθυπουργός να παρακαλώ τους υπουργούς του να μην τον… ρίξουν! Πρόκειται για ξεκάθαρη κίνηση απελπισίας και ομολογία αδυναμίας!

Πάνω στο τελευταίο στοιχείο «πατά» η ΝΔ και ζητά εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών από τη στιγμή που τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφωνίες τους ούτε κεκλεισμένων των θυρών. «Η χώρα δεν μπορεί άλλο να βυθίζεται εξαιτίας τους. Η μόνη λύση είναι το λόγο να τον πάρουν οι πολίτες» τονίζουν στελέχη του κόμματος, κάνοντας λόγο για κυβερνητική παρακμή.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την Πειραιώς είναι το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα. «Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που κρίνονται μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, όχι μόνο να μην συνεννοούνται, αλλά και να αλληλλοκατηγορούνται δημοσίως μεταξύ τους ακυρώνοντας ο ένας τις επιλογές του άλλου και εξευτελίζοντας τη χώρα ακόμη και διεθνώς» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζοντας τα πολλά ανοικτά μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η πατρίδα μας.

Πρώτα από όλα είναι το ζήτημα των Σκοπίων, ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία διακηρύττει πως θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να κινηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Loading