Στο κυνήγι της μείωσης των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Στο κυνήγι τις μείωσης των πλεονασμάτων «μπαίνει» από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσδοκά ότι η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχει θέσει.

Από τα Ηλύσια Πεδία ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους προς την Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν τις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετους ομολόγου, καθώς και την αξιοπρόσεκτη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας. Από τη δική τους πλευρά οι Γάλλοι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εμπλακούν  σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Στα συν του Έλληνα πρωθυπουργού είναι και η εξαιρετική προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δυο τους γνωρίζονται από την εποχή που ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας ήταν υπουργός Οικονομίας το 2016.

Σε πρώτο πλάνο η μείωση της φορολογίας

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ που θα έχουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει το μεταρρυθμιστικό του πλάνο και θα εξηγήσει πως θα επιτύχει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με χαμηλότερη φορολογία. Παράλληλα θα δεσμευθεί για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, κάτι που έτσι και αλλιώς το δρομολογεί (με πρόσφατο παράδειγμα το Ελληνικό), ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πλήρης κατάργηση των capital controls τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ηλύσια στις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, όπου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο Μακρόν. Ένα τέταρτο μετά θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, ενώ στις 5 παρά τέταρτο θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών.

Loading