«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση για την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής κι υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκαν προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, το οποίο θα εξασφάλιζε έσοδα για την επιχείρηση και είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί τα τελευταία 4 χρόνια κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, «χρήματα τα οποία κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο επί ζημία της ΔΕΗ από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες. «Έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό σε αυτή τη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα τιμολόγια, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο εξορθολογισμός δεν θα έχει καμία επίπτωση στο βασικό τιμολόγιο εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ ενώ η επίπτωση από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας θα είναι 2,5 ευρώ το μήνα. Για τον περιορισμό της έκπτωσης που ισχύει για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση ο υπουργός έκανε λόγο για δίκαιη απόφαση, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι θα επανεξεταστεί ο κανονισμός που επιτρέπει σε κάποιον να «φεσώνει» τη ΔΕΗ και να πηγαίνει σε εναλλακτικό πάροχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς αλλά όχι υπέρ του φεσώματος» ενώ ανήγγειλε ότι θα θεσπιστεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία. «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί με το νόμο που λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες», τόνισε.
«Δημιουργείται συστημικός κίνδυνος για την οικονομία αν δεν πάρουμε μέτρα. Η διοίκηση θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση και να αποφύγουμε αυτό το σενάριο», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Ανέφερε ακόμη ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους νέα εμπορική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, ανάλογα με την κατανάλωση και τη διάρκεια του συμβολαίου, ενώ προέβλεψε ότι τα πρώτα αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού θα φανούν πιθανώς και εντός του 2020.
Για κινδυνολογική και καταστροφολογική παρουσία του υπουργού ΠΕΝ, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με στόχο -όπως είπε- να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές. Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ενώ σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2015- 2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια αποτελούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με την υπογραφή της ΝΔ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως συνένοχους στο έγκλημα για υψηλά τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ αποτελεί σκόπιμη επιλογή προκειμένου να νομιμοποιηθούν αντιλαϊκά μέτρα.
«Τα δίκτυα είναι πολύτιμα για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ. Μια επιχείρηση θα προτιμούσε να πουλήσει τις παραγωγικές μονάδες και όχι τα δίκτυα που είναι μονοπωλιακά», ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).
Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα είχαμε αύξηση του κόστους και μείωση της ασφάλειας, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κρίτων Αρσένης (Μέρα 25).
Για παραλείψεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, άστοχες επισημάνσεις και αντιφάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ πράγματι έχει δυσκολίες αλλά δεν ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Έθεσε το ερώτημα γιατί να προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.