Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης με αφορμή τα «εκλολομαγειρέματα» των τροπολογιών που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την άρση του κωλύματος των βουλευτών που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.
Αναφερόμενος στην τροπολογία για την κατάργηση του κωλύματος ανάμεσα σε βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή ο κ. Χαρίτσης εξήγησε αρχικά ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου ιδίως να διασφαλίζεται ότι η εξ αντικειμένου πολιτική επιλογή της έκθεσής τους ως υποψηφίων να μην επηρεάζει ή να μη δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματος τους.
Αντίστοιχα, όπως σημείωσε, ο κοινός νομοθέτης αξιώνει τη συνδρομή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης και για τους δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους που θέτουν υποψηφιότητα για την ανακήρυξή τους ως μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο υπουργός επισήμανε ωστόσο ότι η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.
Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα στους βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Όπως επισημάνθηκε, εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.
Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τη δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες εξακολουθούν, όπως είπε, να διατηρούν τον αυτοτελή τους χαρακτήρα.
«Με το δεδομένο ότι έχουμε για πρώτη φορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτών των τεσσάρων διαφορετικών καλπών, και μάλιστα όλων με σταυροδοσία, με τη σχετική τροπολογία, δίνεται η ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων, να προχωρήσει, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, σε κατάτμηση και σε δημιουργία χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα, που το καθένα θα έχει από δύο κάλπες» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών, αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις και διευκολύνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, καθώς και όλο το προσωπικό που εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία, ώστε να εργαστούν κάτω από συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας, χωρίς απρόοπτα και εντάσεις.
Για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι νομικής σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη για αξιοποίηση και δημοσίων υπαλλήλων, ως εκλογικών αντιπροσώπων, στην εκλογική διαδικασία, ήδη προβλέπεται με το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογικής νομοθεσίας. Και το μόνο που αλλάζει με την προωθούμενη ρύθμιση είναι ότι δίνεται προτεραιότητα, στην περίπτωση που χρειαστεί, να αξιοποιηθούν και δημόσιοι υπάλληλοι, να δοθεί προτεραιότητα στους αποφοίτους νομικών σχολών.
Μ. Βορίδης: «Τροπολογία Κουντουρά»
Λαμβάνοντας τον λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι’ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Αναφερόμενος στην άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ο κ. Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά» ενώ για την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων επειδή θα γίνουν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, εκλογές στις Περιφέρειες, εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, ανάδειξη τοπικών συμβουλίων), υποστήριξε ότι «ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες».
«Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είπε ο κ. Βορίδης και αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.
Αντίδραση Χαρίτση
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας ότι το κόμμα του θα εκπλαγεί δυσάρεστα από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Μιλήσατε για τη συντριβή που επέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις δυνάμεις που είναι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σας συνιστώ να μην εξοφλείται συντριβή δείτε τι δηλώνουν ακόμα και σήμερα αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στο δικό σας πολιτικό χώρο.
Δείτε τι λένε για την πολιτική που ασκούμε για τις προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις και θα καταλάβετε ότι τα σενάρια περί συντριβής θα έχουν μία δυσάρεστη έκπληξη για σας».
Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Ωμή συναλλαγή»
«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα», είπε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».
«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», πρόσθεσε η κ. Χριστοφιλοπούλου για να συμπληρώσει: «Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας».
Μ. Θελερίτη: «Επιλύονται ζωτικά προβλήματα»
Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.
ΚΚΕ: «Δεν μπορεί να αλλάζουν οι εκλογικοί κανόνες την τελευταία στιγμή»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα ψηφίσει «παρών» στις τροπολογίες που εισάγουν διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία. «Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα; Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και θα μείνουμε στο παρών» είπε.
Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στον Κλεισθένη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων μίας κοινότητας, στο 60%, των μελών του συμβουλίου της, ο επικεφαλής της να ορίζεται από τον συνδυασμό του και η ποσόστωση των γυναικών να αφορά στο σύνολο της επικράτειας και σε όχι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Δείτε επίσης: Άγκυρα: «Ατυχής η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ»