Κ. Δέρβος: Χαμένες γενιές μόνο στο μυαλό του Τσίπρα

Κ. Δέρβος: Χαμένες γενιές μόνο στο μυαλό του Τσίπρα

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Με τη φράση «ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκπροσωπεί ούτε την ίδια του τη γενιά», ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, αποδομεί τον πρωθυπουργό, χρεώνοντάς του ότι κρατά αδρανείς τις δυνάμεις των νέων ανθρώπων.

Μιλώντας στην Politik δηλώνει σίγουρος πως η δική του γενιά θα καταφέρει να στηρίξει την Ελλάδα στα πόδια της. «Όχι απλά μπορούμε, αλλά έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοι των παππούδων και των γιαγιάδων μας», όπως λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στο μεγαλύτερο κίνητρο για να ασχοληθεί ένας νέος με τα κοινά, αυτό πρέπει να είναι η εσωτερική ανάγκη να πει «ως εδώ» όταν βλέπει γύρω του να γκρεμίζονται κατακτήσεις δεκαετιών. «Δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω επειδή οι χειρότεροι έπεισαν πολλούς ότι είμαστε ίδιοι» σημειώνει με νόημα.

Τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί οργανισμοί μπορούν να προβούν σε εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των δομών τους, αρκεί να το θέλουν. Και η ΟΝΝΕΔ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα…

-Η πρώτη ερώτηση είναι κοινότυπη, ωστόσο σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής τι ωθεί έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά;
«Νομίζω πως είναι δυο πράγματα: Το ένα είναι η τάση κάποιου να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική ζωή, η έμφυτη επιθυμία  να πείσει τους συμπολίτες του για όσα πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν. Το δεύτερο είναι η αντίδραση σε αυτήν ακριβώς την απαξίωση. Σου λέει κάποιος «ως εδώ», δεν γίνεται να γκρεμίζονται κατακτήσεις δεκαετιών, που χρειάστηκε κόπος, αίμα και θυσίες για να οικοδομηθούν, και εγώ να μένω σιωπηλός. Δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω επειδή οι χειρότεροι έπεισαν πολλούς ότι όλοι είμαστε ίδιοι.
Κάθε γενιά βγάζει πολιτικούς πρωταγωνιστές, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς. Συνήθως βγαίνουν από την πρώτη κατηγορία που είπαμε, την ανάγκη να εκφραστούν και να δράσουν. Η γενιά μας θα έχει πολλούς πρωταγωνιστές και από τη δεύτερη, αυτούς που θα γκρεμίσουν το απολίτικο – κάποιες φορές και αντιπολιτικό – αδιέξοδο που έχει κατασκευαστεί».

-Η ΝΔ γιόρτασε τα 44α γενέθλιά της στέλνοντας μήνυμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Τι ρόλο παίζει σε αυτήν την αλλαγή η ΟΝΝΕΔ και πόσο ικανοποιημένος είσαι από την απορρόφηση νέων ανθρώπων στον κομματικό μηχανισμό της Πειραιώς;
«Η ΟΝΝΕΔ υπήρξε το καλύτερο παράδειγμα του οράματος και της αποφασιστικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει όσα κρατούσαν το κόμμα μας πίσω. Όταν διαπίστωσε ότι οι μηχανισμοί δημιουργούσαν ασφυξία στην οργάνωση, δεν δίστασε να αναστείλει τη λειτουργία της για να την επανιδρύσει σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Απέδειξε με αυτό τον τρόπο ένα βασικό ζητούμενο στην Ελλάδα: ότι το “πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι” δεν είναι μονόδρομος, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά ότι η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός μπορούν να γίνουν από τους ίδιους τους πολιτικούς οργανισμούς, αρκεί να υπάρχει βούληση, σχέδιο και πίστη. Και, μιας και σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, θέλω να πω το εξής: Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε όλοι μαζί. Μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, αλλά δεν ήταν. Δουλέψαμε σκληρά από το υστέρημα του χρόνου μας και θέλω να ελπίζω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσους μας εμπιστεύτηκαν τις τύχες της οργάνωσης. Φυσικά, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά νομίζω ότι το μήνυμά μας ήταν σαφές, για να γυρίσω και στην προηγούμενη ερώτηση: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ως προς την αξιοποίηση των νέων, ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί πάντα μπορούμε καλύτερα. Σε γενικές γραμμές όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί είμαστε στο σωστό δρόμο και πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι πιστεύει στους νέους και η δική μας δουλειά είναι καθημερινά να του αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

-Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η δική σου γενιά θεωρείται ως η μεγάλη χαμένη της κρίσης. Τόσο οικονομικά, όσο και επαγγελματικά. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η αντιστροφή του κλίματος, δεδομένου ότι στη γενιά των 30άρηδων οι ευκαιρίες που δίνονται είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού;
«Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτή την ερώτηση: Χαμένες γενιές υπάρχουν μόνο στο μυαλό του κυρίου Τσίπρα και της παρέας του. Θυμάμαι ακόμη τον πρωθυπουργό, νέο άνθρωπο κατά πώς λέει η ταυτότητά του, να αποκαλεί χαμένη γενιά εμάς τους νέους λίγες μέρες μετά το διχαστικό δημοψήφισμα και την υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για εμάς. Εμάς μας θεωρεί χαμένους, τους ηλικιωμένους τους θεωρεί εν αναμονή νεκρούς, τι θέλει τέλος πάντων, να αφήσουμε τη χώρα στη γενιά του; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη, όχι μόνο γιατί αυτό που ζητά είναι χυδαίο, αλλά γιατί δεν εκπροσωπεί κανέναν ούτε από την ίδια του τη γενιά.

Για να τελειώνουμε λοιπόν, με λίγες ή πολλές ευκαιρίες, η γενιά μας θα είναι ακόμα μια γενιά που θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Και αυτό όχι γιατί η καλύτερη ζωή είναι νομοτέλεια, αλλά γιατί κανείς δεν έχει τη δύναμη να κρατά για μεγάλο διάστημα αδρανείς τις δυνάμεις που έχει η γενιά μου, δυνάμεις που απορρέουν από τα εφόδια που έχουμε πάρει σε εκπαίδευση και εμπειρία».

 «Έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας»

-Τελικά η νέα γενιά «μπορείτε» να αλλάξετε τη μοίρα της Ελλάδας;
«Θα είμαι  απόλυτα ειλικρινής: αν δεν ήταν αυτό η πιο ακλόνητη πεποίθησή μου, δεν θα ήθελα να είμαι πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας. Οι Έλληνες πολλές φορές μας αρέσει να δείχνουμε τις άσχημες πτυχές του χαρακτήρα μας, που δεν μας αφήνουν να πάμε μπροστά όταν ο δρόμος είναι ανοιχτός. Όταν όμως αυτός ο δρόμος στενεύει, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η γενιά μου είχε την τύχη να έχει παππούδες και γιαγιάδες από μια γενιά που έζησε τα πάντα: Μικρασιατική καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφύλιο. Πιστεύει κανείς ότι αυτή η γενιά τα βρήκε καλύτερα από εμάς; Εγώ θα ντρεπόμουν και να τα βάλω στη ζυγαριά, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζω τις σημερινές δυσκολίες. Αυτοί οι άνθρωποι που τα κατάφεραν μας μεγάλωσαν, ήταν τα πρώτα πρότυπά μας, μας έχουν σημαδέψει. Όχι απλά μπορούμε, λοιπόν, αλλά έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοί τους».

-Το φαινόμενο του braindrain εξελίσσεται σε «πληγή» για την πατρίδα μας. Εσύ σκέφτηκες να μεταναστεύσεις στο εξωτερικό για να βρεις καλύτερη δουλειά και σε τελική ανάλυση τι μπορεί να κρατήσει έναν νέο άνθρωπο στην Ελλάδα;
«Ως ΟΝΝΕΔ το λέμε συνέχεια, οι φίλοι και τα αδέρφια μας είναι ανάγκη να γυρίσουν στην πατρίδα μας. Είναι ζήτημα οικονομικό, είναι ζήτημα ψυχολογικό, είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα εθνικό με την τροπή που παίρνει το δημογραφικό. Νομίζω πως όλοι από τη γενιά μας σκεφτήκαμε κάποια στιγμή, λιγότερο ή περισσότερο έντονα, την προοπτική του εξωτερικού. Ανήκω σε αυτούς που έμειναν. Αυτά που κράτησαν εμένα ήταν η δουλειά μου, η οικογένεια, οι φίλοι μου, σε συνδυασμό με την επιθυμία να τα καταφέρω στον τόπο μου. Αυτό που χρειαζόμαστε όμως άμεσα είναι η προοπτική. Και αυτή μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον τρόπο να τη φέρει στη χώρα».

«Δεν θέλουμε να συνδιοικούμε τις σχολές μας»

 -Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την κατάργηση των πολιτικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Ποια είναι η δική σου άποψη και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει προκειμένου τα ΑΕΙ μας να γίνουν ουσιαστικός χώρος μάθησης;
«Η συζήτηση αυτή δεν είναι πρόσφατη, έρχεται από αρκετά παλιά. Η θέση η δική μου και των οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ είναι ξεκάθαρη: Δεν θέλουμε να συνδιοικούμε τις σχολές μας. Θέλουμε όμως να ακούγονται και να αξιολογούνται δίκαια από τις αρμόδιες αρχές όσα ζητάμε, όπως συμβαίνει στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Με απλά λόγια: Δεν θέλουμε να εκλέγουμε τον πρύτανη. Θέλουμε να ξέρουμε ότι ο πρύτανης ασχολείται με τα αιτήματα των φοιτητών. Και αυτό απαιτεί εκπροσώπηση.

-Συζητώντας με αρκετούς της ηλικίας σου, υποστηρίζουν πως τις εκλογές δεν θα τις κερδίσει η ΝΔ αλλά θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι τους απαντάς;
«Τους απαντώ ότι, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ήδη κυβέρνηση με ποσοστά που θα ζήλευαν τα νεανικά – ή και πιο όψιμα – είδωλα του κ. Τσίπρα. Αν θέλαμε να πληρώσουμε τον κύριο Τσίπρα με το ίδιο νόμισμα, θα είχαμε ξεσηκώσει την Ελλάδα υποσχόμενοι ψέματα, όπως έκανε εκείνος. Την άλλη μέρα όμως, εμείς θα ήμασταν κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος θα ήταν απέναντί μας. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε επιλέξει να μην απευθυνθούμε στο θυμικό του πολίτη που εξαπατήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τους ακραίους κρυφούς εταίρους της κυβέρνησης. Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο, να πείσουμε τον καθένα ξεχωριστά να μας ακολουθήσει στην ανηφόρα, διότι στο τέλος της υπάρχει μια καλύτερη εκδοχή της πατρίδας μας για όλους».

-Και μια τελευταία ερώτηση. Βιώνοντας μια εποχή απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, πόσο εύκολο είναι για εσένα να πείσεις νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την ΟΝΝΕΔ και τα κοινά;
«Αρκετά πιο εύκολο από όσο φαίνεται και σίγουρα αρκετά πιο εύκολο από όσο ήταν στην αρχή. Και αυτό γιατί δουλεύουμε με επίγνωση ότι αποτελούμε τον καθρέφτη της παράταξης, ότι κρινόμαστε θετικά και αρνητικά. Όσο λοιπόν δουλεύουμε σωστά, με σύγχρονα μέσα και με το βλέμμα στο μέλλον, τόσο αυξάνονται αυτοί που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας. Είμαστε χαρούμενοι για όσους έχουν ήδη έρθει δίπλα μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε μόνο στην αρχή».

 


Δημοσιεύτηκε στην Politik την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Loading

Play