Τζαβάρας: Το ν/σ εξυπηρετεί έναν δημοκρατικό σκοπό

«Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί έναν δημοκρατικό σκοπό, που είναι η διαμόρφωση συνθηκών ομαλής λειτουργίας στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, τα οποία προέκυψαν μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου», δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», που τίθεται σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής.

propoli

«Έχουν προκύψει πάνω από 200 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, όπου ο εκλεγμένος δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν διαθέτει την πλειοψηφία που απαιτείται στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα με το οποίο εμφανίστηκε στις εκλογές ενώπιον του λαού και [με το οποίο] πήρε την έγκρισή του για να διοικήσει», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας, υπενθυμίζοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί να δώσει λύση στα θέματα, που προέκυπταν με τον νόμο 4555/18 για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ.

«Το άρθρο 102 του Συντάγματος λέει ότι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού ανήκει η διοίκηση τοπικών υποθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι για να έχουμε διοίκηση θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τα δημοτικά συμβούλια και οι αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια λαμβάνονται με βάση την αρχή της δημοκρατίας που είναι η αρχή της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι, μέχρι τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, έδιναν στον δήμαρχο που νικούσε στις εκλογές το δικαίωμα να έχει πλειοψηφία», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση εξυπηρετούν δημάρχους προερχόμενους από τον χώρο της ΝΔ ο κ. Τζαβάρας είπε: «Εξυπηρετούμε τους δημάρχους που νίκησαν στις εκλογές. Το αν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δημάρχων προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές ιδέες της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά η παρουσία στις εκλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμόρφωσε ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης, που απελευθέρωσε τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου από τις ιδεοληψίες και τα δεινά που επισώρευσε στον τόπο η διακυβέρνησή του από τον κ. Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε ότι «ο πολιτικός πολιτισμός σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία οφείλει να είναι συγκρουσιακός, αλλά με την τήρηση και τον σεβασμό κανόνων», ενώ «οι δημοκρατίες που δεν έχουν εντάσεις είναι ύποπτες δημοκρατίες». «Η δημοκρατία αυτό σημαίνει, να πηγαίνουμε μπροστά κατ’ έριν -όπως έλεγε ο Ηράκλειτος- και χρεών, δηλαδή να προχωράμε πάντα με την πολύ δημιουργική αντιπαράθεση των ιδεών -αυτό είναι το κατ’ έριν- και χρεών, με τη συναίσθηση και τη συνείδηση της αναγκαιότητας».

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, σχετικά με το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου για τις «Τροποποιήσεις Τελωνειακού Κώδικα» και τις αναφορές του εισηγητή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο, ότι η συγκεκριμένη διάταξη επιλύει εκκρεμείς υποθέσεις του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Ο κ. Πολάκης προφανώς έβλεπε διάφορα φαντάσματα στο άρθρο 84 […] το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από το να έλθει ο νομοθέτης και να αποσαφηνίσει ερμηνευτικά ποια είναι η έννοια των εκκρεμών διοικητικών αποφάσεων κατά τους όρους και τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα στα διοικητικά δικαστήρια» και «εάν από όλα αυτά έχει κάποιος το δικαίωμα να φαντάζεται ότι πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που έχει ερμηνευτικό χαρακτήρα, υπάρχουν κάποια τέρατα της διαπλοκής, εγώ δεν έχω τέτοια φαντασία και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Πολάκη».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο του πολυνομοσχεδίου με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση μεγάλου μέρους της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της επικεφαλής της Αικατερίνης Θάνου ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Η κ. Θάνου δεν θα έπρεπε να έχει διοριστεί. Η ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού, που είναι ένας υπέρτατης σημασίας θεσμός για τη ρύθμιση της αγοράς στις οικονομίες της Ευρώπης, είναι πραγματικά ανάγκη να απαλλαγεί από την οποιαδήποτε πολιτική επιρροή στη λήψη αποφάσεων της διοίκησής της και η κ. Θάνου και μόνο από το γεγονός ότι υπήρξε αμισθί προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα […] θα έπρεπε η ίδια προστατεύοντας το κύρος της να μη δεχθεί τη θέση αυτή, πολλώ δε μάλλον που, όπως αποκαλύφθηκε στις συζητήσεις χθες -και από του πρωθυπουργού την ομιλία-, η ίδια κάποτε είχε πει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί και δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνους τους δικαστές, που μετά τη αφυπηρέτησή τους από το δικαστικό σώμα, δέχονται και αναλαμβάνουν θέσεις μελών ή προέδρων σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, που τους προσφέρει η εκτελεστική εξουσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ίδια είχε πει ότι υποκρύπτεται κάποια συναλλαγή. Εγώ δεν λέω ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει συναλλαγή, εγώ λέω απλώς ότι αυτό το αμισθί, το δωρεάν που προσέφερε στον τότε πρωθυπουργό, ήλθε η στιγμή με την τοποθέτησή της στη θέση της προέδρου, να αποτελέσει και το αντίδωρο, να αποτελέσει δηλαδή μια ευγενική ανταπόδοση, γιατί όπως είπα και χθες στην επιτροπή της δημόσιας διοίκησης όπου ήμουν εισηγητής του νομοσχεδίου, το δώρο που είναι μια πρώτη μορφή συναλλαγής, μέσα του ενέχει την υποχρέωση της ανταπόδοσης».

«Εξ υποκειμένου δημιουργείται αυτή η υποψία της μεροληψίας ή -αν θέλετε- παραβιάζεται αυτή η προϋπόθεση, που είναι η απόλυτη ανεξαρτησία των μελών της διοίκησης της επιτροπής απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική επιρροή. Δεν το έχει αυτό το στοιχείο η κ. Θάνου και γι’ αυτό πολύ σωστά ο νομοθέτης με το άρθρο 101 στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πλέον το καθιερώνει ρητά», τόνισε.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading