Μήνυμα σε Καραμανλή-Σαμαρά μέσω… Μεϊμαράκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Ως έμμεσο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κυρίους Καραμανλή-Σαμαρά αναφορικά με το πολιτικό τους μέλλον ερμηνεύτηκε από πολλούς η τιμητική αποστρατεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η «αναίμακτη συμφωνία» των δυο ανδρών είναι win-win καθώς αφενός ο πρώτος «ησυχάζει» από μια ηχηρή φωνή εντός του κόμματος και αφετέρου ο δεύτερος αποστρατεύεται «με τιμή και δόξα» από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς θα ηγηθεί του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου στην αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου σε μια δύσκολη και… περίεργη πολιτική συγκυρία.

Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς πρόκειται για μια απόφαση κοινή συναινέσει η οποία «λύνει» τα χέρια του σημερινού προέδρου να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές επιθυμεί στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Παράλληλα φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τα σενάρια και τις σκέψεις που κυριαρχούν στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς αναφορικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο κόμμα οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι δεδομένη. Το τονίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται και δεν κουράζεται να μιλά διαρκώς για την ανάγκη να μπει «νέο αίμα» στον κομματικό μηχανισμό. Στόχος του είναι τα ψηφοδέλτια να ανανεωθούν έως και 50% και ο μέσος όρος ηλικίας των κομματικών στελεχών να μειωθεί σημαντικά ώστε η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει νέα πνοή και φρέσκιες ιδέες.

Αυτοί που φεύγουν…

Είχε προηγηθεί η απόφαση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίου Χανίων ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα αποκαλύψει το παρασκήνιο της καρατόμησής του, δείχνοντας κυρίως προς τις υποψηφιότητες Ντόρας Μπακογιάννη και Δημήτρη Καμπουράκη στην εκλογική του περιφέρεια.

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ακόμη μια «γαλάζια» αποχώρηση από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο λόγος για την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία φημολογείται ότι επιθυμεί να μην είναι υποψήφια στη Β΄ Αθηνών αλλά να διεκδικήσει την εκλογή της στην Ευρωβουλή. Λέγεται μάλιστα πως έχει ενημερώσει σχετικά την ηγεσία του κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι θετικός.

Και αυτοί που… έρχονται

Πέρα όμως από τις αποχωρήσεις αναμένεται να υπάρξουν και σημαντικές προσθήκες. Άλλωστε η ΝΔ έχει αποκτήσει ισχυρή παράσταση νίκης, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον των υποψήφιων… υποψήφιων βουλευτών. Για παράδειγμα έντονα ακούγεται το όνομα του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας, όπως επίσης και του Θόδωρου Ρουσόπουλου για το βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών. Αμφότεροι, ωστόσο, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, γεγονός που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Loading