“Μαριονέτα, όχι υποκινητής της αποστασίας ο Μητσοτάκης”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί το επίθετο “Μητσοτάκης” ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να γίνει πειστική όταν χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αποστασίας για τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γιώργο Λαζαρίδη και για να παρεμποδίσει άλλους να ακολουθήσουν το δρόμο του.

Έχουν περάσει 53 χρόνια από τον Ιούλιο του 1965 και την πτώση της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε διαδραματίσει στα γεγονότα της εποχής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την “ορίτζιναλ” αποστασία συνεχίστηκε ακόμα και τη δεκαετία του ’90, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έπαψε ποτέ να αποκαλεί “Εφιάλτη” τον “Ψηλό”.

Κυβερνητικές πηγές εξομολογούνται στο Politik ότι δεν θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενορχηστρωτή της προσπάθειας δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας, ωστόσο, όπως ενδεχομένως συνέβη και στην περίπτωση του πατέρα του, θεωρούν πως άγεται και φέρεται από επιχειρηματίες οι οποίοι για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων του έχουν τάξει σύντομα εκλογές και τον χρησιμοποιούν ως μαριονέτα τους.

Σε σχέση, εξάλλου, με τους 180 βουλευτές για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή σχετική ειλημμένη απόφαση, αφού “είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο”.

Σημειώνουν, όμως, με νόημα πως όταν φτάσει για κύρωση στην ελληνική Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας θα συσκεφθεί με τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι θα αξιολογηθεί και η πολιτική κατάσταση τη δεδομένη χρονική περίοδο, η οποία μπορεί να είναι ακόμα και στο τέλος του έτους εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Στο Μαξίμου, πάντως, γνωρίζοντας τη δυσκολία να βρεθούν οι 180- υπάρχει ερωτηματικό ακόμα και για τους 151- ευελπιστούν πως θα κοπάσει η ένταση στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ κι ο υπουργός Άμυνας δεν θα χρειαστεί να υψώσει περαιτέρω τους τόνους.

“Κάηκε το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας”

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ακόμα κι αν αποχωρήσουν δύο ή τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ βρίσκονται στον προθάλαμο πέντε ή έξι από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητοι οι οποίοι θα ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι ώστε η χώρα να μην ξαναζήσει τα “Ιουλιανά”, την πολιτική αστάθεια και τη βία που επέφεραν στον τόπο με μοιραία κατάληξή τους τη δικτατορία.

Οι ίδιοι άνθρωποι, εξάλλου, παρατηρούν πως ακόμα κι αν απολεστεί η πλειοψηφία των 151 κυβέρνηση θα εξακολουθεί να υπάρχει από τη στιγμή που για να πέσει, πρέπει να προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση, η οποία έκαψε αυτό το “χαρτί” πριν μερικές ημέρες και θα πρέπει να περιμένει έξι μήνες για να το ξαναχρησιμοποιήσει.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μας επισημαίνουν πως οι αποχωρήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ πυροδοτήθηκαν ακριβώς από την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ, “η οποία πήρε από την κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων”, όπως προσθέτουν αιχμηρά.

Loading