Μαυρωτάς: Ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα είναι πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες

Μαυρωτάς: Ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα είναι πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες

Eυθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση για τον τρόπο συζήτησης στη Βουλή του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επέρριψε ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς.

Στάθηκε στην αποχώρηση των 4 εκ των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων, σχολιάζοντας ότι το Ποτάμι συμμετέχει στη διαδικασία γιατί θεωρεί πολύ σοβαρή υπόθεση τον θεσμικό κοινοβουλευτικό του ρόλο και εξαρχής η στάση του δεν ετεροκαθορίζεται από το τι κάνουν οι άλλοι. Συμπλήρωσε μάλιστα λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν μπήκε στη Βουλή για να λείπει στα κρίσιμα όπως ίσως θα ήταν βολικό, και ούτε σκέφθηκε ποτέ το πολιτικό κόστος.

Αναφερόμενος στους προς ψήφιση κώδικες σημείωσε ότι “δεν είναι νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» αλλά είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μιας επιστημονικής, νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές, μαχόμενους δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς, και έπρεπε να επικαιροποιηθούν καθώς οι ισχύοντες κώδικες δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ‘50. Μάλιστα τόνισε ότι η συνήθης αναβολή λήψης αποφάσεων και δρομολόγησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο προόδου, και πως οι πολιτικοί πρέπει να αντιστέκονται στις Σειρήνες του λαϊκισμού.

Αναφέρθηκε στο θετικό πρόσημο των προτεινόμενων αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα όπως οι διατάξεις για τους θεσμούς της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής συνδιαλλαγής, της αποχής από την ποινική δίωξη κ.ά. που στοχεύουν στην αποφυγή των ατελείωτων δικών και των ατέρμονων δικαστικών ποινικών εκκρεμοτήτων, καθώς και στην αποκατάσταση της ζημιάς και την επανόρθωση της όποιας βλάβης έχει προκληθεί στον παθόντα.

Ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε ως θετική την πρόβλεψη του νέου ποινικού κώδικα για τη δυνατότητα επιβολής ως κύριας ποινής από τα δικαστήρια, της κοινωφελούς εργασίας ωστόσο έθιξε και το ζήτημα των ελλιπών υποδομών σε δήμους και σε κρατικούς φορείς, καθώς και την έλλειψη της ανάλογης κουλτούρας ως προς την απορρόφηση καταδίκων σε κοινωφελείς εργασίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διατάξεις για τον βιασμό όπου θεώρησε ότι χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις για να εμπεδωθεί ο συμβολισμός για μηδενική ανοχή απέναντι στο βιασμό, αν και όπως σχολίασε έχει υπάρξει αρκετή παραπληροφόρηση και fake news για το θέμα αυτό. Και αν αλλάξει τελικά κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό θα οφείλεται και στη συμβολή του Ποταμιού που ήταν παρόν και τα επεσήμανε και δεν απουσίαζε όπως άλλοι.

Ως προς τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο βουλευτής του Ποταμιού έκρινε πως οι διατάξεις του νέου Κώδικα αναβαθμίζουν τον ρόλο των εισαγγελέων και ουσιαστικά καθιστούν τους εισαγγελείς πρωταγωνιστές στην ποινική διαδικασία, ενώ εισάγονται και νέοι θεσμοί, όπως η ποινική συνδιαλλαγή, η ποινική διαπραγμάτευση, η αποχή από την ποινική δίωξη προκειμένου σε οικονομικά και περιουσιακής φύσεως εγκλήματα να βρίσκεται συμβιβαστική λύση και να αποφεύγονται οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι με τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση των δύο αυτών Κωδίκων εκπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη και η περιστολή της εγκληματικότητας ενώ μπορεί να επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης και η αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς όμως να δίνεται η εικόνα ατιμωρησίας των εγκληματιών.

Loading

Play