INTIME

«Η μεγαλύτερη ευκαιρία από τον Παγκόσμιο Πόλεμο»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν, με αφορμή την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη, όσα είχαμε γράψει στο Politik και πριν μερικούς μήνες για το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή ως προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως σήμερα με τα όσα συμβαίνουν με την οικονομική κρίση στην Τουρκία και την ανοιχτή αντιπαράθεση του καθεστώτος Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με την τεταμένη κατάσταση γενικότερα στη Μέση Ανατολή, αυτό το επιχείρημα ισχύει ακόμα περισσότερο.

«Γι’ αυτό και παραμένει σημαντικό να κλείσουμε το Μακεδονικό και να δώσουμε νέα ώθηση για την επίλυση του Κυπριακού- πάντοτε με σεβασμό στην εδαφική μας κυριαρχία και στα εθνικά μας συμφέροντα-, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που μας ευνοεί πιο πολύ από ποτέ από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική εστία πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή κι αυτό είναι που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τους μουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, στην κυβέρνηση αναφέρουν με νόημα πως η αποχώρηση των προηγούμενων και η αντικατάστασή τους μέσω εκλογής από τη μουσουλμανική μειονότητα αποτελούν απόρροια του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε διακομματικά από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά κι από τη συνταγματική υποχρέωση κι αυτή που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτήτων.

«Θα φύγουν περισσότεροι για Γερμανία»

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου υποβαθμίζουν και τον κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί για την επιστροφή 2000 προσφύγων- πιο πολλοί από εκείνους για τους οποίους είχε μιλήσει πριν μερικούς μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός- στη χώρα μας από τη Γερμανία, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας Τσίπρα- Μέρκελ η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υποστηρίζουν πως χάρη στο μέτρο της επανένωσης των οικογενειών θα είναι πολύ περισσότεροι οι πρόσφυγες που θα ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία κι από την Ελλάδα θα βρεθούν στη Γερμανία.

Loading