INTIME

«Μεμονωμένη η αντίδραση για τις Πρέσπες στη Βουλγαρία»

Στην λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

propoli

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το πως θα μπορέσει να αλλάξει το αίσθημα αποξένωσης του μέσου Ευρωπαίου πολίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κ. Κούνεβα, υποστήριξε ότι οι πολίτες «μπορούν να είναι σε επαφή με τα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να συμμετέχουν. Αυτή την εβδομάδα συζητήσαμε πραγματικά το θέμα της διαφάνειας στην λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ολομέλειας η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αν πετύχουμε να έχουμε αυτή τη διαφάνεια, ο Ευρωπαίος πολίτης θα έχει πάντα την δυνατότητα να διαβάζει όλα τα έγγραφα και να συμμετέχει με τις προτάσεις του και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Εμείς, όλη η ευρωομάδα της Αριστεράς, ζητήσαμε ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής να έχει πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα γιατί αρνιόντουσαν να δώσουν κάποια έγγραφα στην δημοσιότητα ώστε να υπάρχει πλήρης και απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία των οργάνων που αποφασίζουν για τις πολιτικές της Ένωσης. Μόνος έτσι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν το αίσθημα ότι έχουν αποκλειστεί από τα κέντρα των αποφάσεων».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι το φαινόμενο αυτό της αποξένωσης παρατηρείται «γιατί οι πολίτες ακόμα δεν έχουν μπει στη διαδικασία να μάθουν που ζούνε και πως πρέπει να οργανώνονται».

Οι δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κ. Κούνεβα, αναφέρθηκε ακόμα και στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Έχουμε και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών  το δικαίωμα του να αποφασίζουν τι θα κάνουν με το σώμα τους και τη ζωή τους. Υπάρχουν ακόμα πολλές ανισότητες και μάλιστα σε όλη την ΕΕ όσο παρατηρείται. Το ίδιο ισχύει και με τις διακρίσεις ενάντια μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Που βλέπουμε ότι αυξάνονται οι επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει και αύξηση στις βίαιες επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το οποίο είναι απαράδεκτο. Ακόμα και στο ίδιο το κοινοβούλιο ισότητα δεν υπάρχει και τις διοικητικές θέσεις τις έχουν κυρίως άνδρες στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλλει στην συνεργασία στα Βαλκάνια»

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την γνώμη των οργάνων της ΕΕ σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έχουμε αντιληφθεί οι περισσότεροι, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Συμφωνία σε όλους τους τόνους και έχει δείξει μεγάλη υποστήριξη. Όλες οι ομάδες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία. Καταλαβαίνω την ευαισθησία της βόρειας Ελλάδας και την συναισθηματική σύνδεση, αλλά ως πολίτης των Βαλκανίων και έχοντας δύο πατρίδες την Βουλγαρία και την Ελλάδα, είμαι πεπεισμένη βαθιά ότι είναι μια Συμφωνία που ενισχύει την συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Το κλειδί για την ευημερία στα Βαλκάνια είναι άλλωστε η συνεργασία των λαών».

Παράλληλα, όσον αφορά τις φημολογούμενες αντιδράσεις στην Βουλγαρία για την συμφωνία των Πρεσπών, η Κ. Κούνεβα τόνισε ότι «μόνο ένας υπουργός έχει επικρίνει την Συμφωνία. Οι περισσότεροι πολίτες στην Βουλγαρία, επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον χωρίς εθνικισμούς και συγκρούσεις.

«Ο Μαδούρο είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας»

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την στήριξη της ευρωμάδας της Αριστεράς αλλά και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, η Κ. Κούνεβα, υποστήριξε ότι «ο Μαδούρο είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι «κάθε ευρωομάδα κάνει την δική της πρόταση και εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο κάναμε την δική μας, που ήταν πολύ πιο δημοκρατική από την πρόταση που στηρίχτηκε από τις περισσότερες ομάδες, η οποία στο τέλος στηρίχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Δε σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχαν άλλες προτάσεις. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσαμε μια πρόταση που στηρίζει την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε χωρίς να έχουμε στείλει μια επιτροπή η οποία να δει τι συμβαίνει, και να συζητήσει».

Loading