Με κοινωνικό κράτος ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας
INTIME

Με κοινωνικό κράτος ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σύνταξης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή τις οποίες θα παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους- θα δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα- κι όχι αποδυνάμωσής του, όπως επιθυμεί κατά τον ίδιο η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση κρατά αιδήμονα σιωπή για τις κοινωνικές δαπάνες, τις οποίες σκοπεύουν να μειώσουν στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν τον Οκτώβριο, καθώς και για την κατάργηση στην πράξη της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο με το πρόσχημα πως καλύπτονται ανάγκες μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται στη Θεσσαλονίκη να δώσει έμφαση και στο ασφαλιστικό, καυτηριάζοντας τη στάση της κυβέρνησης να ανοίγει το δρόμο όχι μόνο στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, αλλά και στην κύρια.

Παραλλήλως, στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν με σκωπτικό τρόπο την πλήρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της θέσης του επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με την Μαρία Αντωνίου, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα όταν είχε συγκροτήσει το συγκεκριμένο Γραφείο.

Εκτιμούν, μάλιστα, πως το έπραξε υπό το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων όταν ανεβεί ο κ. Μητσοτάκης στη συμπρωτεύουσα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου για τη ΔΕΘ λόγω της κυβίστησής του στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Διαγράφουν ανεπιθύμητα σχόλια από τη Διαύγεια»

Την ίδια ώρα, ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ακόμα και την αγανάκτησή τους με τη διαδικασία του επείγοντος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου που, ανάμεσα σε άλλα, δίνει υπερεξουσίες στους τοπικούς άρχοντες, καταργεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο και ξηλώνει τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στέκονται, μάλιστα, και στο πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε, αλλά και στην αφαίρεση σχολίων στη Διαύγεια, ιδίως για το άσυλο, από φορείς και μεμονωμένα άτομα που δεν άρεσαν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Loading

Play