Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός ΝΔ είχαν τα μηνύματα Μητσοτάκη που στάλθηκαν μέσω της χθεσινής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

propoli

Εκτός Νέας Δημοκρατίας κύριοι αποδέκτες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και η κοινωνία.  Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει ο πολιτικός διάλογος να διολισθήσει σε έναν επίπεδο τόσο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης όπου θα κυριαρχούν μονάχα οι προσωπικές επιθέσεις. Επανέλαβε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μιλήσει πραγματικά για το μέλλον της χώρας, για το πώς η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, προειδοποιώντας παράλληλα πως η ΝΔ δεν πρόκειται να… γυρίσει και το άλλο μάγουλο σε παρόμοιες επιθέσεις όπως του Κώστα Βαξεβάνη σε βάρος της Σοφίας Ζαχαράκη. «Θα υπερασπιστώ και την οικογένειά μου και τα στελέχη μου» τόνισε.

Σε πολιτικό επίπεδο δεσμεύτηκε ότι η δική του κυβέρνηση θα καταργήσει τους νόμους Παρασκευόπουλου και Κατρούγκαλου. Για τον πρώτο σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν σήμερα να αποφυλακίζονται με οριζόντιες διαδικασίες χιλιάδες εγκληματίες. «Δεν είναι οι φυλακές μια περιστρεφόμενη πόρτα στην οποία κάποιοι να μπαίνουν και να βγαίνουν, κατά κανόνα να βγαίνουν και να μην ξαναμπαίνουν. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, λοιπόν, θα καταργηθεί. Και η ασφάλεια, ως αίσθηση απαραίτητη για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, θα επανέλθει στην ελληνική κοινωνία» υποστήριξε.

Όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου εξήγησε ότι θα τον καταργήσει γιατί τιμωρεί την εργασία και είναι άδικος για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Ο προσανατολισμός του κυρίου Μητσοτάκη είναι να αλλάξει την ανταποδοτικότητα του συστήματος. Εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω. Με απλά λόγια θα ισχύει η επικουρική σύνταξη.

Επίσης επανέλαβε ότι δεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. «Το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη. Πρώτη προτεραιότητα, η υγεία. Δεύτερη προτεραιότητα για εμένα η στελέχωση των παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό. Τρίτη προτεραιότητα η παιδεία.  Με αυτή τη σειρά. Αλλά και στην παιδεία πρέπει, με μια προσεκτική άσκηση, να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας» εξήγησε.

Εκτός ΝΔ οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε εσωκομματικό επίπεδο τα μηνύματα Μητσοτάκη αφορούσαν κυρίως όσους βιάζονται να ράψουν υπουργικό κοστούμι. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, το δικό του υπουργικό συμβούλιο θα είναι μικρότερο και δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, για τους οποίους παρατήρησε ότι δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης. «Θα υπάρχουν υπουργοί και θα υπάρχουν υπουργεία με κανέναν υφυπουργό, με έναν υφυπουργό ή με δύο υφυπουργούς.  Ένα λειτουργικό και σφιχτό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων» δεσμεύτηκε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του στην επιλογή των προσώπων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνησή του. Και αυτό διότι άφησε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της δεν θα απαρτίζεται από βουλευτές της ΝΔ αλλά άτομα τα οποία θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους. «Πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω  ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία», ούτε θα έχουν συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικές επιλογές. Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια.  Νομίζω αυτό το ξέρουν οι συμπολίτες μας καλά.  Και η εντολή την οποία θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια εντολή να με εμπιστευθούν να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να έχω την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Καλή η επικοινωνία και χρήσιμη αλλά τελικά μία Κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί τόσο εντός, όσο και εκτός κόμματος.

Loading