Μητσοτάκης: «Ούτε χιλιοστό πίσω για την επίλυση του ονόματος»

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια παραβρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την προσέλευσή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

propoli

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και η πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό».

Συνάντηση με τον Μ. Μπορίσοφ, και Αν. Ταγιάνι

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα. Σ’ ότι αφορά το πρώτο ζήτημα ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εφόσον όμως εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επίσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Μ.Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολής.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συναντήθηκε για λίγα λεπτά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Loading