INTIME

«Καίγεται το αφήγημα περί 4ου μνημονίου»

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου κατηγορούν τη ΝΔ και τα “γαλάζια” μίντια πως εθελοτυφλούν μπροστά στις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, με επικεφαλής την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι ανοίγουν την πόρτα διάπλατα ανοιχτή για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.

propoli

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν ότι από την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, έστελναν το σχετικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ πριν μερικές ημέρες κι ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε πως το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό κι επομένως δεν συνιστά αντιμεταρρύθμιση.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού με δύο σενάρια δεν αποτελεί κοροϊδία των συνταξιούχων.

Αντιθέτως, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, σήμερα αποδεικνύεται, με βάση και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ότι η ιδέα του οικονομικού επιτελείου να καταθέσει προσχέδιο με δύο σενάρια έναν και μόνο στόχο εξυπηρετούσε, τον οποίο και πέτυχε:

να αποδείξει ότι τα νούμερα βγαίνουν και χωρίς την περικοπή των συντάξεων το 2019.

«Ούτε μείωση του αφορολόγητου»

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δεσμευτεί πολλάκις ότι ούτε οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάνε πίσω ούτε και οι συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΝΔ, εξάλλου, είχε προϋπολογίσει την περικοπή του 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις στο πρόγραμμά της –το είχε ομολογήσει δημοσίως ο αντιπρόεδρός της Κωστής Χατζηδάκης– κι επομένως τώρα θα πρέπει να ξανακάνει τους υπολογισμούς της από την αρχή. 

Επιπλέον, με την ίδια ακριβώς λογική κι επιχειρηματολογία δεν θα γίνει ούτε η μείωση του αφορολογήτου το 2020. 

Με αυτόν τον τρόπο καίγεται ολοσχερώς το αφήγημα περί τετάρτου μνημονίου, που είχε γίνει το γαλάζιο ψωμοτύρι” αναφέρουν σκωπτικά οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι επισημαίνουν πως αυτά τα τριάμισι χρόνια έχουν διαψευστεί επίσης η βύθιση στην ύφεση και η αύξηση της ανεργίας.

«Όλα τα κομβικά σημεία της αντιπολιτευτικής ρητορικής έχουν καεί ολοσχερώς» συμπληρώνουν στον ίδιο τόνο.

Loading