IN TIME

Μια προσυμφωνημένη ιστορική συμφωνία!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
“Δεν θα ανοίγαμε το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αν δεν είχαμε έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με τον Ιερώνυμο”, μας είπε κυβερνητικός παράγοντας, θέλοντας να μας μεταφέρει και το πνεύμα της συνάντησης το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχιεπίσκοπο, η οποία κατάληξε σε μια ιστορική συμφωνία- συμβιβασμό που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας.

propoli

Η ίδια πηγή προσθέτει, μάλιστα, πως το κλίμα ήταν πολύ καλό και πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για όλα τα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης που αφορούν την Εκκλησία, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή του άρθρου 3 στο οποίο ναι μεν θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται το αυτοκέφαλο, αλλά θα προστεθεί η φράση “το ελληνικό κράτος είναι ουδετερόθρησκο”.

Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας σε μια προσπάθεια να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος σε μια ευαίσθητη πολιτικώς περίοδο.

Τα οικονομικά της Εκκλησίας

Η συζήτηση, πάντως, δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από τα οικονομικά της Εκκλησίας, την περιουσία της- θα συγκροτηθεί κοινό Ταμείο το οποίο θα επιχειρήσει να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν διαφιλονικούμενα ακίνητα από το 1952- ή για τη μισθοδοσία των ιερέων, οι οποίοι δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται από την Εκκλησία από ένα ετήσιο ποσό που θα της χορηγείται από το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απόκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της κι αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων.

Loading