Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στο Βουκουρέστι όπου θα πραγματοποιήσει το πρωί διμερή συνάντηση με την Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Ντανσίλα.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννη Μπράχο, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης πρόκειται να συζητηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές κι ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, αλλά και διασυνδεσιμότητας.
Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν το συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση, καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Ρουμανίας κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές.
Είναι χαρακτηριστικό πως το διμερές μας εμπόριο έφτασε το 1,940 δισ. ευρώ το 2018, ενώ παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Η Ρουμανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην έβδομη θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα.
Κατά τα έτη, μάλιστα, 2015- 2017 η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.
Η ατζέντα της Τετραμερούς
Το απόγευμα της Παρασκευής, εξάλλου, θα λάβει χώρα η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και των υπουργών Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.
Στο πλαίσιο της Τετραμερούς αναμένεται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές, καθώς και η ένταξη της Σερβίας κι άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, θα συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Euro) του 2028 (θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών τον Απρίλιο).
Τέλος, κατόπιν πρότασης της χώρας μας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.