INTIME

Μπάρκας: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας»

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός κοινωνικού κράτους» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της ανεργίας, από τον απερχόμενο υφυπουργό Νάσο Ηλιόπουλο.

propoli

Όπως είπε ο κ. Μπάρκας, από το 2015 και μετά, το υπουργείο Εργασίας έχει αλλάξει μορφή, αλλά έχει αλλάξει και η αίσθηση που έχει ο κόσμος για το υπουργείο Εργασίας. «Δεν είναι πλέον απρόσωπο και οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία έφερε τους εργαζόμενους στο προσκήνιο» είπε.

«Μείωση της ανεργίας ακόμη περισσότερο»

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ ανέφερε κάποιες «εμβληματικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, που είναι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού».

«Ξανακερδίζουμε το στοίχημα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με την έννοια ότι έχουμε πολιτικές οι οποίες είναι πραγματικά στοχευμένες και αποτελεσματικές και όχι πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα» δήλωσε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα «ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα» του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ενώ, αναφερόμενος στην ιδιότητα που κατείχε ως Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σχολίασε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να αναδείξει- ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες -ότι, «αν έχεις συγκεκριμένους στόχους, μπορείς να έχεις πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Έρχεται ποινή προσωρινής αναστολής σε μεγάλη τράπεζα»

«Νομίζω ότι, αν, πριν από μερικά χρόνια, κάποιος έλεγε ότι τραπεζικά καταστήματα θα κλείνουν για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα το θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Πριν από μερικές ημέρες, άλλη μία μεγάλη τράπεζα έχασε μία δικαστική προσφυγή που έκανε ενάντια στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα ακολουθήσει η ποινή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος.

Τη στήριξή της στην προσπάθεια του Νάσου Ηλιόπουλου για τη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας, αλλά και την εμπιστοσύνη της στο νέο υφυπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα, εξέφρασε με τη σειρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής.

«Σήμερα, αλλάζουμε σκυτάλη σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι το χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της ανεργίας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, παραδίδει τη σκυτάλη στον Κώστα Μπάρκα, που είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το έργο του υπουργείου θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας.

«Μετράμε ήδη σταθερά βήματα βελτίωσης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 370.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 24% αύξηση των θέσεων εργασίας έχει σημειωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης» είπε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό.

Πρόσθεσε παράλληλα πως σε καμία περίπτωση η ηγεσία του υπουργείου δεν εφησυχάζει από αυτά τα δεδομένα, αλλά θεωρεί ότι συνεχίζοντας τα βήματα αυτά μπορούν να επιτευχθούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Loading